Ves al contingut. | Salta a la navegació

Servei d'Arxiu i Gestió Documental

Arxiu4

Recursos i metodologia del projecte la Maleta

Recursos

Per tal d’elaborar i executar aquest projecte es comptarà amb el personal propi del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar, i amb el recolzament de la Secció de Serveis Socials Especialitzats d’aquest Ajuntament.

Pel que fa a mitjans tècnics, les gravacions de les entrevistes es realitzaran amb els dispositius mòbils; i pels enregistraments audiovisuals, es procurarà la col·laboració de tècnics de l’Ajuntament o de professionals privats.

Metodologia

Des del SAMLM s’impulsarà la creació d’una xarxa de col·laboració amb les institucions i associacions locals vinculades al fenomen migratori, i amb diferents persones que, a títol individual, puguin fer aportacions interessants per a l’elaboració i execució d’aquest projecte. Des d’una perspectiva intercultural posem èmfasi en la construcció conjunta i en el reconeixement de la diversitat trencant estereotips i evitant la folklorització.

Entenem la interculturalitat com una estratègia i procés que pot potenciar i millorar les relacions sòcio-comunitàries entre persones de diversos bagatges culturals que conviuen en un mateix territori i que aborda, sense complexes, la incidència dels factors sòcio-econòmics com elements estructurals que fonamenten la possibilitat d’aquesta millora. 

D’altra banda, des del treball comunitari posem a la comunitat en el centre a l’hora de construir solucions col·laboratives que potenciïn el sentiment de construcció de comunitat i de identitat. En aquest sentit, entenem que el Treball comunitari esta orientat, com diu Marco Marchioni “a posar en marxa processos de millora de les condicions de vida de la població que podem definir com processos d’intervenció comunitària en els que la comunitat (el seu territori, la seva població, els seus recursos, els seus líders, etc) siguin el centre”. 

 El sistema de treball es realitzarà a través dels mètodes següents:

  • Reunions periòdiques de coordinació amb la Secció de Serveis Socials Especialitzats d’aquest Ajuntament.
  • Reunions puntuals amb diverses persones que, a títol individual,  puguin aportar-nos informació, expertesa i contactes
  • Entrevistes breus i puntuals amb migrants de procedències socials diverses, per tal que es puguin recollir les múltiples visions i iniciatives
  • Elaboració i transcripció dels textos, adaptació de les microhistòries, i difusió a través de les xarxes socials del SAMLM.
  • Selecció de les entrevistes breus i gravació en format audiovisual de les que puguin aportar un valor afegit.

Seguiment i Avaluació

Per tal d’impulsar, coordinar i revisar la consecució dels diferents objectius, s’establiran reunions periòdiques amb la Secció de Serveis Socials Especialitzats d’aquest Ajuntament.

Terminologia

Anàlisi sobre persona migrant o persona refugiada:

https://www.cidob.org/ca/publicacions/series_de_publicacio/opinio/dinamicas_interculturales/migrants_o_refugiats

https://www.termcat.cat/es/node/2718

Terminologia de les migracions:

https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/223/ca/A

Portals sobre fluxos i moviments migratoris:

https://www.migrationdataportal.org/international-data?i=stock_abs_&t=2020

https://missingmigrants.iom.int/es