Ves al contingut. | Salta a la navegació

Servei d'Arxiu i Gestió Documental

Col·lecció Sa Caravera

La veu popular va donar el nom genèric de sa Caravera a la punta de ponent que delimita la platja de Lloret – en contraposició a sa Caleta que defineix la zona de llevant. No obstant això, el topònim sa Caravera no denomina un racó, una cala o una roca en concret, sinó que identifica un petit sector on es dibuixen unes formes sinuoses i capricioses, amb entrades i sortides, amb penyes espigades i roques aïllades, amb sorrals i fondalades... En aquest indret, doncs, podem trobar petits paratges de gran bellesa: es Freu d’en Terra, l’illot de sa Casa de ses Cuetes, es salt des Burros, es rompents, sa petita i sa grossa, es passeig d’en Selva, el sorral de sa Caravera, sa piscina... 

L’origen etimològic d’aquest topònim és confús; i és per això que la memòria oral l’ha vinculat a fets llegendaris o poc documentats. Segons s’explica, en aquest racó es va produir l’enfonsament d’una nau pirata que va comportar, durant un temps, l’aparició d’algunes calaveres. A partir d’aquest fet poc provat i d’origen incert, aquest sector se’l coneixeria amb el nom popular de sa calavera, que amb el temps derivaria a sa Caravera.

En tot cas, sí que tenim constància que els antics pescadors es refugiaven amb les seves embarcacions a l’anomenat Racó de sa Caravera quan es desencadenava un temporal de mestral o una garbinada. Durant la tempesta, aquell indret els proporcionava un bon recés des d’on podien contemplar l’evolució del temporal i des d’on guaitaven els moviments i alteracions que es produïen a la nostra població.

Sa Caravera, doncs, és un lloc privilegiat que pot proporcionar-nos l’assossegament i la tranquil·litat necessària per a reflexionar, analitzar i avaluar sobre qualsevol aspecte vinculat amb l’evolució i transformació del nostre municipi.


Adquisició de la col·lecció

Per tal de facilitar-vos l'adquisició, podeu adreçar les vostres peticions a les següents adreces: arxiu@lloret.cat o patrimonicultura@lloret.cat . La llista de preus és la que se us indica a continuació:

SACaravera_01

Narcís Macià i Domènech (1855-1933). El Llegat d'un Lloretenc a Cuba.

Autor: Carles Macià i Aldrich
Edició: 2017 Ajuntament de Lloret de Mar
Preu: 20 Eur

SACarabera_02

Esteve Fàbregas i Barri: l'home i la seva obra. Autor: Jordi Soliguer i Mas

Edició: 2018 Ajuntament de Lloret de Mar
Preu: 20 Eur

SACaravera_03

El Lloret festiu i la sardana. Autor: Joan Domènech i Moner

Edició: 2019 Ajuntament de Lloret de Mar
Preu: 20 Eur