Ves al contingut. | Salta a la navegació

Servei d'Arxiu i Gestió Documental

Sou a: Inici / Seccions / Servei d'Arxiu i Gestió Documental / La Funció social del SAMLM / Campanyes "Arxivem el moment"

Campanyes "Arxivem el moment"

Durant molts segles, els arxius han estat unes institucions receptives que esperaven l’arribada de la documentació per tal de classificar-la i descriure-la adequadament. No obstant això, a finals del segle XX es van impulsar un seguit de canvis en les polítiques arxivístiques d’aquest país i es començaren a desplegar campanyes proactives per a la captació de fons documentals. Seguint aquesta línia d’actuació, aquest SAMLM ha procurat la implicació de la ciutadania en la recuperació i conservació del patrimoni documental del municipi; i és per això que a principis del segle XXI diferents col·laboradors de l’arxiu ens feien arribar un munt de documents de les nombroses activitats socials, comercials i polítiques que es realitzaven a la nostra població.

Amb l’aparició de les noves tecnologies i de les xarxes socials, els col·laboradors començaren a portar tot tipus de documents digitals relacionats amb Lloret de Mar. A partir de tota aquesta experiència, l’any 2017 vam decidir adherir-nos a la campanya “Arxivem el moment”, que va impulsar l’Associació d’Arxivers de Catalunya amb l’objectiu de recollir, classificar i organitzar tota la documentació que generava la ciutadania en relació al procés d’independència de Catalunya. Més tard, al març de l’any 2020, des d’aquest SAMLM vam iniciar la campanya “Arxivem la COVID-19”, amb la intenció de documentar el confinament i la gestió de la pandèmia que s’havia declarat al nostre país. Poques setmanes més tard, aquesta darrera iniciativa es va estendre arreu de Catalunya i a moltes altres poblacions de l’estat espanyol.

En aquesta apartat, doncs, us mostrarem part dels resultats obtinguts en aquestes dues campanyes:

- Arxivem el moment. Procés d'independència de Catalunya. 21/09/2017 - 31/12/2019

- Arxivem la COVID-19. Confinament i gestió de la pandèmia març-agost de 2020