Ves al contingut. | Salta a la navegació

Servei d'Arxiu i Gestió Documental

Descripció i contextualització del programa

Que és la interseccionalitat

La interseccionalitat es pot definir com una perspectiva que ens permet veure com les diverses formes de discriminació no es poden considerar per separat, sinó que cal entendre-les en relació”. La interseccionalitat estudia de forma encavalcada les diferents identitats socials i els seus respectius sistemes d’opressió, dominació o discriminació. A través de les anàlisis de les diverses categories biològiques, socials i culturals, com l’edat, el gènere, l'ètnia, la classe, la diversitat funcional, l'orientació sexual, la religió i altres eixos d'identitat, es pot constatar com interaccionen els individus en els múltiples nivells. És per això que cal pensar cada una de les característiques o trets d'una persona com inextricablement unit a tots els altres elements, i només així es pot comprendre de forma completa la pròpia identitat. “Ser dona influeix en com algú experimenta ser blanc(a). El fet de ser LGBT i de procedència obrera significa que es troba amb situacions diferents de les d’un home gai blanc de classe mitjana. Practicar la interseccionalitat significa que evitem la tendència a separar els eixos de la diferència que configuren la societat, les institucions i nosaltres mateixos”.

El concepte fou plantejat per primer cop per l’acadèmica Kimberlé W. Crenshaw al 1989 per explicar com les dones afroamericanes havien estat excloses de les polítiques feministes i antiracistes desenvolupades als Estats Units des de la lluita pels drets civils a finals de la dècada del 1960.

A partir d’aquest marc conceptual es pot entendre com succeeix la injustícia sistemàtica i la desigualtat social des d'una base multidimensional.

La interseccionalitat manté que les conceptualitzacions clàssiques d'opressió en la societat –com el racisme, el sexisme, el capacitisme, la lesbofòbia, l'homofòbia, la transfòbia, la xenofòbia i tots els prejudicis basats en la intolerància– no actuen de manera independent, sinó que aquestes formes d'exclusió estan interrelacionades, i en certs contextos socials creen un sistema d'opressió que reflecteix la intersecció de múltiples formes de discriminació.