Ves al contingut. | Salta a la navegació

Servei d'Arxiu i Gestió Documental

La dona i la perspectiva de gènere als arxius

El paper de la dona en la construcció i evolució de la societat lloretenca gairebé no es visibilitza en els fons documentals que es conserven a l’arxiu municipal. Als milers de dossiers i expedients que es conserven des del segle XI fins a l’actualitat, la figura de la dona és poc representada. Així, si algun investigador pretén estudiar la incidència de la dona a l’època medieval, durant el segle XIX o a principis del segle XX, no trobarà massa referències documentals que facilitin una anàlisi rigorosa de les tasques i les activitats que realitzaven les dones en aquestes èpoques. Malauradament, els noms de dones apareixen de forma escadussera a la documentació perquè, habitualment, s’hi acostumava a fer constar el nom de l’home.

Els pilars del projecte

Us presentem els quatre pilars o àmits en que hem centrat el projecte. Cliqueu a la imatge per accedir al contingut.

Les claus del projecte

La memòria històrica de les dones està poc representada en el món dels arxius i, malauradament, el SAMLM no és una excepció, perquè d’un total de 165 fons personals, només 41 pertanyen a dones (el 25%). Davant d’aquesta situació, els arxius hem de ser capaços d’assumir la nostra responsabilitat social i impulsar polítiques decidides que procurin el reconeixement de la dona i que permetin la preservació de la seva memòria per a les futures generacions.

Per a l’elaboració i execució d’aquest projecte s’ha contactat amb la Regidoria de la Igualtat d’aquest Ajuntament, i també amb l’Associació de Dones l’Aurora, amb la finalitat de que ens ajudin a identificar, recollir i preservar bona part dels fons documentals relacionats amb les dones lloretenques. Més endavant, aquests contactes s’ampliaran a altres dones de la població que, a títol individual, puguin aportar-nos expertesa, informació i contactes.