Ves al contingut. | Salta a la navegació

Servei d'Arxiu i Gestió Documental

Processó per mar de Santa Cristina

Llegendes i tradicions

Data

24 de juliol

Fet històric / tradició

L'origen de la processó s'hauria de relacionar amb l'acte fundacional de la capella / ermita de Santa Cristina. 
Processó per MarL'any 1778 els devots lloretencs demanaven al llavors bisbe de Girona, Tomàs de Lorenzana, poder continuar amb la celebració de la processó a Santa Cristina que el bisbe havia prohibit poc abans. 
L'ambaixada liderada per Josep Surís i Esqueu, cirurgià i regidor, i Francisco Conill, botiguer, feren una petició en què ressaltava l'antiguitat de la festivitat i el que significava pels vilatans de Lloret de Mar, tot suplicant que fos permesa la celebració.
En l'esmentada ambaixada citen textualment que la processó era per mar i els lloretencs i lloretenques sentien gran adoració per la santa, patrona i protectora de la gent de mar.


Autorització del bisbe de Girona Tomàs de Lorenzana


Llegenda

Segons diu la tradició, cada any, el dia de Santa Cristina, el poble lloretenc acudia en processó, per terra, a celebrar la Missa Major a l'ermita dedicada a Santa Cristina, que està situada a uns tres quilòmetres del poble.
La processó, però, esdevenia molt feixuga per a molts devots perquè s'havia de passar per camins força dolents i perquè calia travessar tres rieres -Riufret, Sa Riera d'en Passapera i Sa Riera d'en Carrabana-, el pas per les quals es feia molt dificultós en època de pluges. 
Davant d'aquests inconvenients i per fer més lleuger el pelegrinatge als fidels, els representants del poble acudiren a les autoritats competents a la recerca del corresponent permís per fer la ruta per mar (no la processó pròpiament dita, car aquesta, en realitat, s'interromp a la platja de Lloret i es reprèn quan s'arriba a la platja de Santa Cristina). 
Aquesta autorització, segons s'explica, va haver de vèncer moltes dificultats i, finalment, fou necessari anar fins a Roma per obtenir l'autorització. 

Bibliografia

  • FÀBREGAS, Esteve, Lloret de Mar, La historia marinera. El turlsme. - L'esperit, Biblioteca Selecta, Barcelona, 1959
  • DOMÈNECH I MONER, Joan, La festa de santa Cristina de Lloret de Mar, UAM Universitat Autònoma de Madrid, 1987
  • VILÀ I GALÍ, Agustí Maria, Homenatge als caiguts en la mar / Regata S' Amorra Amorra, No editat, 1988
  • Accediu a l'apartat de Fets i gent, on hi trobareu la pel·lícula de la Processó de 1914 del fons de l'Obreria de Santa Cristina. La productora fou Gaumont. Hi ha Imatges de la Processó de Santa Cristina, el Ball de Plaça, i la regata S'Amorra Amorra