Ves al contingut. | Salta a la navegació

Servei d'Arxiu i Gestió Documental

Fets i gent

Aquesta miscel·lània recull els vídeos de producció pròpia fets per commemorar un dia o bé un acte concret. També recull la digitalització de pel·lícules de fons custodiats en el SAMLM.

Prestació de llibre L'Oppidum de Montbarbat.

L'Ajuntament de Lloret de Mar, a través del SAMLM ha presentat el llibre numero 15 de la col·lecció Es Frares: L'Oppidum de Montbarbat. Lloret de Mar, La Selva.1987 - 2013. Dirigit i coordinat per la Doctora en Història per la Universitat de Barcelona, Maria del Vilà Vilà i Bota.

A l’acte de presentació, amb presència reduïda, han assistit l’alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, l’autora Maria de Vila Vilà, la regidora del Servei d’Arxiu Municipal, Ana Garcia-Castany i el cap del Servei d’Arxiu Municipal, Joaquim Daban.

El llibre recull les diferents campanyes d'excavacions, dirigides per la Dra. Maria del Vilà Vilà, que al llarg dels anys s'han dut a terme al poblat ibèric de Montbarbat.

Maradona a Lloret 

Amb motiu del traspàs del conegut jugador de futbol argentí, Diego Armando Maradona, recuperem unes imatges enregistrades en U-MATIC per en Toni Salvatella i Ferrando del Fons Salvatella i depositades al SAMLM.

A la primera part de la gravació podem veure al jugador a l'any 1983 durant una visita a la Penya Barcelonista de Lloret de Mar al carrer Josep Lluhí  i a la segona part practicant esport per la zona de la urbanització el Condado de Jaruco.

Dia Internacional dels Arxius 2020 

Malgrat la situació de crisi sanitària, el SAMLM va organitzar un acte per celebrar l’efemèride en format virtual. La celebració d’aquesta jornada va començar amb les presentacions d’Ana Garcia-Castany i Joaquim Daban, regidora i cap del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar. Tot seguit es va realitzar la visita guiada “Un tour virtual per les instal·lacions del SAMLM”, que la van presentar la Marina Garcia i en Jordi Padilla. I finalment es va fer la presentació virtual del número 19 del butlletí SESMOND, on van participar: Fina Solà, presidenta de la secció d’esports de l’ICA/SPO; Xavier Orri amb l’article “Fons documental Riera – Garriga”; Montse Sala i Egea i David Barba amb l’article relacionat amb els orígens del rom Matusalem; Conxa Alférez, de l’Associació de Dones l’Aurora va presentar l’article dedicat a Dolors Monserdà de Roser Vila i Sala; Montse Sala i Vila va presentar el seu article relacionat amb la família Casanovas Terrats i Joan Moret com a President del Cineclub Adler va presentar l’article “Programa doble en sessió contínua” de Jordi Pau i Corominas..

Un arxiu és

El Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar participa en la proposta endegada pels arxius de Catalunya "Un arxiu és". Per tal de comunicar i donar a conèixer l'apropament dels nostres centres a la ciutadania i atès que la finalitat principal dels arxius és el servei a les persones, el SAMLM s'adhereix a la campanya de captació de vídeos on diferents usuaris expliquen les seves vivències i les seva vinculació amb el món dels arxius. 

L'Arseni Frigola i Bosch, obrer major de l'Obreria de Santa Cristina, i la Maria Teresa Casas i Colomer, membre del Grup d'Amics de l'Arxiu, expliquen en aquest vídeo el vincle que tenen amb el SAMLM.

Vídeo editat i publicat al canal de youtube del Departament de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya.

Cessió del Fons Dr. Ernest Adler

Amb motiu de la commemoració de la Setmana Internacional dels Arxius, es va fer l’acte de cessió del Fons documental del Dr. Ernest Adler, i es va projectar el muntatge audiovisual que us adjuntem. En aquest petit vídeo podreu escoltar la veu del Dr. Adler, on explica els seus records i les seves vivències, i podreu veure el procés que hem seguit per a tractar i organitzar la documentació d’aquest fons. 

40 anys de Carnaval a Lloret

Muntatge audiovisual on apareixen imatges de les primeres celebracions del Carnestoltes al nostre municipi, que daten de principis del segle XX i també de filmacions de rues i disfresses dels anys setanta, vuitanta, noranta... i fins els nostres dies. 

Festa de l'Esport 2019

Muntatge audiovisual presentat  en la celebració de la 45éna Festa de l’Esport organitzada per l’Ajuntament de Lloret de Mar.

Retrospectiva de la practica de l’esport a Lloret de Mar des dels anys 20 fins a finals de 1970; on hi  apareixen imatges i gravacions dels fons Martínez – Planas, Xifra – Beneito, Gispert – Metje, Bernat – Montero, Mas – Llibre i Llorca.

Per Corpus Festa i Ginesta

La diada de Corpus es celebra deu dies desprès de la Pasqua de Pentecosta coincidint amb el final de la primavera.

A Lloret la confecció de catifes començava amb la recol·lecció de flors, d’aquí l’expressió “per Corpus festa i ginesta”. Grups de nois i noies s’organitzaven per anar a collir flors de diferents colors a la zona de Sant Quirze, les Alegries, ...

A la processó hi desfilaven, a més de les confraries que organitzaven la processó, els alumnes de les escoles vestits amb l’uniforme.

La Bella Dolores

Muntatge audiovisual presentat a la Festa de la Cultura Lloretenca 2018, produït pel Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar amb la col·laboració del Departament de Cultura de l’Ajuntament de Lloret de Mar i el Teatre de Lloret.

La sarsuela La Bella Dolores és una peça emblemàtica de Lloret de Mar que representa una estampa vuitcentista de la marina mercant lloretenca. Aquesta obra, amb música de Melcior Montero i lletra de Joan Baptista Bernat i d’Esteve Fàbregas, es va estrenar el 25 de març de 1944.

Carnaval de Lloret de Mar de 1988 

El SAMLM s’adhereix als actes organitzats amb motiu de l'arribada a Lloret de Mar de Sa Magestat el Rei Carnestoltes recuperant una filmació de la Rua de Carnaval de 1988. 

Una passejada pel Lloret de principis de segle 

Amb aquest muntatge audiovisual volem convidar-vos a passejar pel Lloret de principis del segle XX: el Lloret dels nostres avis.

Podreu resseguir el traçat dels principals carrers, podreu apropar-vos a l’ambient festiu i popular, podreu gaudir de l’ambient mariner,  podreu descobrir la sumptuositat d’algunes construccions: l’edifici del Coro (seu de la Coral Harmonia Lloretenca), les peixateries del Passeig Verdaguer, l’Ajuntament, les cases de cal Barbano, can Durall, la Villa Loreto, la casa Llobet (que es va convertir en el primer hotel de Lloret de Mar: l’Hotel Costa Brava)...

Aquest muntatge s’ha pogut realitzar a partir d’imatges que provenen de fons molt diversos que es conserven en aquest SAMLM.

Un Lloret carregat d’història on convivien pescadors i terrassans, americanos retirats, hisendats i famílies benestants que escolliren Lloret com a lloc d’estiueig.

Tot Recordant Santa Cristina 

Aquest muntatge audiovisual abraça un període cronològic molt ampli: des de les processons i balls de plaça de principis del segle XX fins les imatges de la festa de Santa Cristina del 2016.

Les pel·lícules antigues provenen dels diversos fons documentals que es custodien al SAMLM: el fons de l’Obreria de Santa Cristina, el fons Agustí Fabra, el fons Coll - Domènech, el fons Martínez - Planas, el fons Gallissà, el fons Mas, el fons Bernat - Montero, el fons Baeza - Bancells i el fons Fàbregas. I les imatges del 2016 han estat realitzades per en Tito Llorca, en Francesc Mas Nicolau, l'Albert Pibernat Mas i l'Albert Navarro.

Amb respecte, a Lloret hi cabem tots 

El Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar s'adhereix a la campanya de civisme "Amb respecte, a Lloret hi cabem tots". La nova campanya impulsada per Lloret Turisme pretén enfortir i millorar la relació entre residents i turistes, i implicar-los en un projecte comú on es fomenti el respecte i la convivència.

Tal com podeu veure a la gravació de 1961 d'en Francesc Mas i Ruhí (que va rebre el Premi Nacional de Turisme), Lloret ha estat sempre una vila hospitalària i oberta, i vol continuar-ho sent.

Des de sempre... a Lloret hi ha espai per a tothom!

El fons Fàbregas - Barri 

Amb motiu de l’acte de cessió del Fons Fàbregas –Barri es va realitzar aquest muntatge audiovisual que pretén ser un petit homenatge a la figura de l’Esteve Fàbregas i Barri. D’altra banda, també podreu comprovar l’abast d’aquest fons, el procés de trasllat a les dependències de l’arxiu i el tractament inicial que s’ha fet. 

Restauració del Retaule Major Sant Romà de Lloret de Mar 

Durant el mes de març de 2017 dues restauradores del equip del CRBMC han estat intervenint en el Retaule Major de Sant Romà de Lloret de Mar. L’obra, de la qual avui només es conserven nou taules, va ser encarregada pels volts de 1541 a Pere Serafí Lo Grec i Jaume Fontanet. 

Una visita a la Casa Museu Can Font: una casa indiana lloretenca de marcat caràcter modernista

Amb motiu de la rehabilitació de la Casa Museu Can Font us presentem una passejada per l'immoble construït pel Conde del Jaruco l'indià Nicolau Font i Maig.

Festa Major de Santa Cristina de l'any 1914

Pel·licula del fons de l'Obreria de Santa Cristina de la festa major de Lloret de Mar de 1914. La productora fou Gaumont. Hi ha Imatges de la Processó de Santa Cristina, el Ball de Plaça, i la regata S'Amorra Amorra

Centenari de la Capella Santíssim de l'Esglèsia Parroquial de Sant Romà de Lloret de Mar

Amb motiu del centenari de la inauguració de la capella del Santíssim de l’Església Parroquial de Sant Romà de Lloret de Mar, la Fundació Sant Romà amb la col•laboració del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar ha editat un vídeo amb l’origen i construcció de la Capella del Santíssim i amb les obres de reforma i millora dutes a terme per la Fundació.

Dia de la Dona Treballadora

En commemoració del dia 8 de març, dia de la Dona Treballadora, volem celebrar aquesta diada amb un petit homenatge en forma de vídeo i recordar a totes aquelles dones de Lloret de diverses edats, generacions i procedències socials, que han contribuït a fer de la nostra una societat més pròspera, culta i justa.

Lipdub del Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar 

Lipdub del SAMLM elaborat amb la música de l'Opera Marina. Es va fer públic el XIII Congrés d'Arxivística de Catalunya que es va celebrar els dies 5,6 i 7 de maig de 2011.