Page 7 -
P. 7

>- Juli Valdunciel,

                                                                                                                                  geógraf

                                                                                                         El mall

                                                                             Foto d 'arxiu               En defensa del
                                                                                                         menú del dia
L'antiga playa de braus és ara un parqu inq
                                                                                                         Fa uns dies coneixíem la notícia qu e Ferran Adr ia, el no stre
La p laya de braus de Uoret, enderroca da m esos enrere, s' ha co n-                                     cuiner més internacional, era con vidat a la Documenta , la
vertit en un aparcame nt mu nicipal. Entrara en funcionament ben                                         pr incipal fira artística d 'Europa, qu e se ce lebr a a la ciutat
aviat, i sera per a cotxes i autobusos.                                                                  Alem anya de Kas sel. Aquest fet tenia una gr an ca rreqa sim-
Ja no queda res que record i la histórica playa de braus de Uoret,                                       b6lica : la cuina entrava, per prim er c op , en el món de I'art
una de les poques que quedaven dempeus a les co ma rques giro-                                           contempora ni. Adri a, c om no , va sorprendre de no u am b
nines. Els 7.000 metres quadrats que ocu pava al centre de la vila                                       una idea mo lt sim p le: exposar un fulletó am b el menú diari
s' han adequat per co nvertir-se en un parquing de cotxes i auto-                                        qu e dues p erson es de la fira tindrie n la so rt de tastar
bu sos .                                                                                                 in situ al seu restaurant, el Bulli de Roses. Com era d 'esp e-
L'obj ectiu és q ue I'equipam ent obri les portes be n aviat , per tal                                   rar, I'o pc ió del c uiner va aixec ar els més insp irats c om en-
de donar so rtida a la demanda d'apa rca me nts a I'estiu a L1oret.                                      taris de is gurus de la plom a. La c on clusió era qu e Adri á
Tindr á una utilització temporal, ja que en uns mesos la propietat                                       ha aconseguit elaborar, amb els seus plats, un lIeng uatge
reclamara I'ocupació de la finca. Hi construir á un ed ifici d 'usos                                     globa l que parla tant de de mocrac ia com d e revolució .
espo rtius i associatius, un apa rca me nt sub te rrani de 400 p laces                                   Si, de revolució perqu é ha estat capac de po rtar la cui na

i tam bé una p laya pública. ce lobert •                                                                 de l Bullí a Kass el; ii de democracia , perqué de ixa que dos

Més policies per a l.loret                                                                               afortunats co me nsals tinguin I'oportunitat de de cid ir amb
                                                                                                         un tas t si el qu e es menja al Bullí és art o no .
L'alcalde de Lloret de Mar, Xavier Cre sp o, reclama, per enesima
vegada , més presen cia po licial a la vila. El reforc de mossos                                         Peró ai las! la realitat qu otidiana va per una altra banda.
d 'esquadra arriba tot just quan co menca I'estiu. pero l'Ajun-                                          Mentre aquests afortunats c ome nsals t enien una experien-
tament argumenta que la temporada turística cornenca mo lt                                               cia mística i els catedr ática d'estetic a discutien si la cuina
abans en la d est inació, coi nc idint norma lment amb la Setmana                                        és art o artesanía, la majoria de mortals ens entrontavem,
Sant a. Per aixo , I'alc ald e demana a la Generalitat qu e envú els                                     co m cada setma na, a l' árdu a ta sc a d e bu sc ar un men ú in-
agen ts abans de I'es tiu, ja que així podran familiaritzar-se amb el                                    tentant protegir el nostre castigat estómac . I és qu e ningú ,
territori i els seus veins, ab ans qu e arrib i el grui x més important                                  i aix ó no és només un problema econ 6m ic , no pot est ar tot
de visit ants. Així, destaca Xavier Cresp o , el servei seria millo r i                                  el dia menjant les d elicatessen de la nouvelle cuisine . En
més eficien t.                                                                                           efec te, me ntre a les nostres ciuta ts cada vegada s'o br e una
El desp legament del co s d eis mossos d'esquadra a Catalunya                                            esc letxa m és gran entre els nou s rest aurants de simula-
s'allarga fins I'any 2010 i aix ócomporta rnancanca d'efectius en                                        cre i el m enú d 'escalopa i patates refreg ides , els c lassics
diterents mu nicipis. O'aq uesta situació, I'alcalde d e t.lo ret n'és                                   te mples de la c uina casolana ja només són patrimoni de les
c onsc ient , pero espera que, un co p finalitzi el desp leg ament,                                      tort uoses ca rreteres de muntanya. A la cos ta riem dei s tu-
I'administr ació c ata lana tingui en c ompte les necessitats de les                                     ristes qu e c auen a les grapes d'un plat de paella d'or, per ó
p oblacions turístiques.                                                                                 fins i tot els mé s experts gourmets tenen problemes pe r no
Sense caure en alarmismes, Xavier Crespo expl ica que la pre-                                            travessar la línia -cada cop mé s fina - entre un restaurant
                                                                                                         norma l i una franqu icia de cuina p refabricada.
sencia pol icial és efectiva i q ue c ada any milloren els resu ltats.
ce lob e rt .                                                                                            Que se n 'h a fet de la cuina de mercat? Qu e se n'ha fet de l
                                                                                                         me nú amb producte fresc d e playa ? El nostre cos clama un
                                                                                                      7  menú fun cion al, harm ónic i equilibrat pe r a ca da día i trobar
                                                                                                         aixo s'esta convertint , cada vegada m és, en una tasca
                                                                                                         dign a d 'un exp lorador no d'uri artista. •

                                                                                                                 PHOTO KIS LLORET

                                                                                                                      ~ CENTRO FUJI

                                                                                                                                          G/. Torre nt ó, 8 • Tel. 972 36 94 53
                                                                                                                                           1731 0 LL ORET DE MAR (G irona)
                                                                                                                                           E - mai l : foto- k is @ te r ra .es
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12