Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / Ajuntament / Comunicació i publicacions / Sala de Premsa / L’Ajuntament de Lloret signa la formalització del circuit d’actuació per a l’atenció a dones en situació de violència masclista amb Mossos d’Esquadra de l’Àrea Bàsica Policial de la Selva i la Corporació de Salut del Maresme i la Selva

L’Ajuntament de Lloret signa la formalització del circuit d’actuació per a l’atenció a dones en situació de violència masclista amb Mossos d’Esquadra de l’Àrea Bàsica Policial de la Selva i la Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Aquest circuit es va aprovar al Ple Municipal del 27 de febrer de 2023
22-04-2023


 

Avui, a la Sala de Plens, s’ha dut a terme l’acte de signatura de la formalització del circuit d’actuació per a l’atenció a dones en situació de violència masclista amb Mossos d’Esquadra de l’Àrea Bàsica Policial de la Selva i la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. 

El Ple Municipal de Lloret va aprovar el passat 27 de febrer el circuit d’actuació per a l’atenció a dones en situació de violència masclista, un protocol de treball que descriu i determina les actuacions dels diferents agents locals en l'àmbit sanitari, de la seguretat ciutadana, dels serveis socials bàsics i del servei d'atenció i informació a la dona. A nivell d’Ajuntament hi participen la Regidoria d’Igualtat, la Regidoria d’Educació, La Policia Local, la Regidora de Benestar i Família i el departament de Serveis Socials Bàsics. 

L’objectiu és disposar d’un sistema de coordinació i sistematització dels circuits per garantir una atenció i resposta integral, ràpida i eficient que garanteixi l’acompanyament, l’acollida i l’atenció i suport necessaris davant qualsevol situació de violència masclista. L’alcalde de Lloret, Albert Robert ha recordat que “la prevenció i actuació en casos de violència masclista ha de ser interdepartamental i, a més, és primordial que per la seva eficàcia i eficiència incorpori organisme com en aquest cas la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i els Mossos d’Esquadra”.

Les primeres actuacions vers la violència masclista es varen iniciar a l’Ajuntament de Lloret, el 2004, amb la constitució de la Comissió Dafne, que reunia tots els agents que intervenen amb els casos de dones en situació de patir violència de gènere a Lloret de Mar i les entitats cíviques del municipi. Posteriorment, el 2011, es va iniciar la redacció d’un circuit d’actuació amb els procediments estipulats de coordinació entre els diferents departaments municipals i supramunicipals.

El circuit incorpora novetats com l’adaptació al nou marc legal, la tipificació de diferents violències (violència física, violència psicològica, violència sexual, violència obstètrica, violència econòmica, violència de segon ordre ─la persecució que es dona a persones que donen suport a les víctimes de violència masclista─, violència vicària, violència de gènere i violència domèstica i la incorporació del Drag Alert, una aplicació gratuïta que l’Ajuntament de Lloret i la Policia Local posen a disposició de les dones víctimes de violència masclista. Consisteix en un botó virtual que en polsar-lo genera un senyal d’alerta silenciós que s’envia automàticament a la central de la Policia Local i que indica la ubicació exacta de la persona que demana ajuda. 

Programa VIOPET 

La regidora d’Igualtat, Jennifer Pérez, també ha explicat durant l’acte que l’Ajuntament també s’adherirà al programa VIOPET que explica que “és un programa d'ajuda gratuït per acollir de forma temporal o definitiva als animals de les dones víctimes de violència”. Consisteix en que la creació d'una xarxa perquè aquests animals puguin estar en espais segurs mentre les dones es troben en cases en d’acollida i pretén donar resposta al 30% de dones víctimes de violència masclista que tenen animals de companyia.