Page 14 -
P. 14
Veins In jutge allunya a un indigent del caixer automatic on hi dorm ia seva pareila tot aplicant la Ilei de proteccio a les dones.
COSTA BRAVA sud
fotoperiodismo -Quan va comengar a fer fotos?
Ais anys 60. A casa teníem una
fábrica textil i jo hi tenia un petit
; societallaboratori on revelava les fotos.
-Com va comengar? M'agra-
dava fer fotos. Abans a Blanes no
<efio@®&Bst ¡°mwe) mx°¡0o0 hi havia premsa tal com hi ha ara
i amb I'Agustín Abril vam comen-
gar a treballar per "Los Sitios".
WS de & Fins llavors jo havia col.laborat
I9ÚO-I9T5 al "Villa", que era una revista de
Blanes. Com que jo podia entrar i
sortir de la fábrica quan volia vaig
comengar a col.laborar amb "L'ln-
dependant" que venia a Blanes
amb un equip de periodistes i
organitzava actes de missis al
Céller, que era un local que avui
ja ha desaparegut. I així també
vaig comengar a col.laborar amb fer fotos i ens ho passávem molt Cel Obert".
bé. Quan feia fotos per "Llndepen- -Del 1975 fins ara ha plogut
'Agencia Efe i amb la revista dant" anava amb en Joan Planells
primer i després amb en Rafel molt i la fotografía ha canviat
'Recull". Jo enviava les fotos que Cornelia. Un dia va venir en Blas molt. Com ho ha viscut? Abans
Pinar a Blanes i jo no hi vaig anar patia fins que tenia el clixé i veia
feia per tot arreu. perqué tenia un altre compromis. si la foto havia quedat bé. Ara no.
A l'Agéncia Efe em van renyar Ara, amb la camera digital, de
'El Cordobés". Lloret de Mar, sltí Col-lecció J. B. Planells -S'hi guanyava la vida? No. molt i vaig deixar de col.laborar-hí seguida veig si la foto ha quedat
Eto donaven una mica de diners, perqué hi ha moltes maneres de bé o no. Des que vaig comengar
CASA SALADRIGAS pero res. Jo aixd ho feia perqué dir les coses. a fer fotos peí "Recull" fins ara ja
m'agradava. en tinc fetes 2.000 i moltes les he
Carrer d'en Roig i Raventós, 2 - BLANES -/ com feia arribar les fotos esborrat. Quan vaig comengar a
Quin tipus de fotos feia? De que vostè feia ais diaris? Les fer fotos peí "Recull" em vaig com-
tot. Vaig fer fotos entre el 1960 i el enviava amb algú que anés cap prar una camera digital senzilla i
197/5. La fábrica de casa va tancar a Girona i al dia següent les veia després me'n vaig comprar una
al ¡1967 i després em guanyava publicades. de millor perqué és fantástic fer
a /vida organitzant regates. Vaig fotos digitals. No m'ha costat gens
fer moltes fotos de regates, pero -No les podía triar vostè d'adaptar-m'hi.
també de famosos. mateix? No jo les veia ja publicades.
-Després de tants anys de
/ -A quins famosos va fotogra- -Totes aqüestes fotos les fer fotos, no es va plantejar mai
fiar? En Joan Manel Serrat a S a va cedir a l'Arxiu Municipal de de ser fotógraf profesional? No
palomera, en Kubala al Fortuny i a Blanes. Sí. Tenia 4.500 negatius perqué hauria hagut de teñir estu-
povernadors i politics de l'época. al sotan de casa i un dia va venir dis. Per mi, la fotografía ha estat
A en Franco també. Tot i que a les l'arxiver, en Toni Reyes, a casa i una afició.
fotos no se'l veu perqué la gent em va demanar on els tenia. Quan
que duia amb ell no volia que el li vaig dir al sotan es va posar les -Ara, una part de les fotos
fotografíes. Un dia va arribar al mans al cap perqué va tenir por que vosté va fer entre el 1960
port de Blanes amb l'Azor i jo vaig que es fessin malbé. I els hi vaig i el 1975 es podran veure en
acompanyar l'alcalde d'aleshores, donar. Tot eren clixés en blanc i una exposició. Li fa il.lusió?
en Domingo Valls, que li duia la negre. Molta. No tinc cap pretensió pero
font gótica. Van estar a punt de l'exposició me la van prometre fa
donar-me un cop i fer-me caure a -Vostè ara torna a fer fotos. molts anys i ara es fa. Sembla que
l'aigua. I vaig dir, dones llavors no Per qué? Quan es va morir en no pugui ser. Estic molt agraít a
el fotografió, I vaig retratar el cotxe Crous en Quim Abril em va dema- l'Aitor Roger i en Toni Reyes que
que duia i l'Azor pero a ell no. nar ajut. Volia que li fes fotos peí han treballat molt per fer l'expo-
"Recull". Li vaig dir que sí. I des- sició de fotos. Laura Juanola és
^^ del 20 de juliol -Com treballava aleshores? prés vaig comengar a fer fotos per periodista •
Quan s'havia de fer alguna cosa a en Lluís Amat de "La nota" i "El
[•^K^-*^ al 5 de setembre. a Blanes em trucaven i ho feia. A
vegades ens trobávem amb en
Pablito, que recorría tot Girona per
La sobretaula
Carmen Cabía va néixer a -On vas fer l'aprenentatge? -En qué canvia? D'entrada Carmen Cabia ens suggereix:
Blanes l'any 1963. Ais 19 se'n No he anat a cap escola de cuina puc estudiar angles, cuina... i tan
va anar a viure a Granollers, a fer els tres anys académics, sino punt arribi allá, me'n vaig l'1 de "Meat Loaf" amb bolets
però després va tornar. Des de que he aprés treballant durant 21 setembre, he de fer un curs de
fa cinc anys viu entre Blanes i anys a cuines de tot tipus, des de cuina espanyola a la Universität de Aquest plat és un dels més classics de Kansas que va estar molt
Kansas, a l'estiu aquí i la resta cuina tradicional, cuina brasilera, Kansas. Em fa molta ¡Musió perqué de moda ais anys 50. Ara només el pots trobar ais restaurants més
de l'any allá. D'aquí a encara no cuina de mercat, cuina d'hotel a sempre he ensenyat a la cuina, classics. És un plat simple, pero molt saborós.
un mes farà classes de cuina a cuina d'autor. I també el que he però mai en una aula, davant de
la Universität de Kansas. Será fet han estat cursos de tota mena tanta gent. Ingredients:
un monografie sobre cuina sobre cuina. V2 kg. de earn de vedella
espanyola, centrant-se en els -Qué et poden ensenyar els 200grs. de bolets frescos
plats mes tipies de cada capital. -Després de 21 anys nord-americans de cuina a tu? 1 ou
d'experiéncia, quin tipus de Moltes coses. Això que diuen que 100grs. de ketchup
-Quan va comengar la teva cuina fas? L'any passat quan als EUA mengen malament, no és 25 "crackers"
afició per la cuina? Va comengar treballava a l'Arrosseria de Fenals, pas veritat. El que exporten de la 2 cullerades soperes de salsa Worcestershire
de casualitat. Ais 19 anys me'n a Uoret de Mar, i aquest any que seva cuina, el que tots coneixem, 150grs. de ceba tallada en juliana
vaig anar a viure a Granollers i treballo a Casa Oliveras de Blanes, és una porquería. Però la cuina sal i pebre
vaig comengar a treballar en una faig la meva propia cuina, tot i que nord-americana és tan rica i
cuina com podia haver treballat a vegades he de fer altres coses. variada com tanta gent oriunda de Salsa:
a un altre Hoc. Vaig descobrir que Tants anys d'experiéncia i una diferents paì'sos hi ha. 2 cullerades de sucre negre
m'agradava. base tan variada et donen molta 2 cullerades de vinagre
seguretat i un ventali molt ampie de -Després d'això quins són 50g. de ketchup
coneixements. Per això que si no els teus plans més immédiats? una tassa de café d'aigua
puc fer el que jo vull, no treballo. J a que seré als EUA, eis meus plans 2 cullerades soperes de salsa Worcestershire
són voltar per allá i aprendre tot el
-/ a Kansas qué fas? Fins ara que pugui, d'angles i de cuina. Elaboració:
treballava fent cáterings i ajudava en Barregeu tots els ingredients i poseu-los en un motile de púding.
el millor restaurant del Mid West de -/ en un futur més llunyà? Barregeu tots els ingredients per a la salsa i després aboqueu-los
Kansas d'estranquis perqué la meva Tinc una ¡Musió i un projecte, sobre la cam crua, dins del motile. Poseu al forn a 140 graus durant
situado no estava regularitzada. Ara però és massa aviat per fer-ho dues hores, Després desemmotlleu i talleu. Aquesta recepta se sol
he aconseguit una beca d'estudiant public. Ara tot just n'estic fent eis acompanyar de puré de patates o verdures al vapor com a guarnició.
i la situació canvia. fonaments i ja veurem si ho podré
dur a terme. Anna Camps •