Ves al contingut. | Salta a la navegació

Servei d'Arxiu i Gestió Documental

Sou a: Inici / Seccions / Servei d'Arxiu i Gestió Documental / Des del SAMLM acomiadem a Joan Domènech i Moner

Des del SAMLM acomiadem a Joan Domènech i Moner

El Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar està de dol per la mort d’en Joan Domènech i Moner.
09-11-2023


 

La notícia del traspàs d’en Joan ens ha colpit d’allò més perquè era una persona molt estimada per tots els membres de l’arxiu. Tots estàvem molt acostumats a la seva presència entre nosaltres. Molt sovint venia a consultar documentació que feia servir per als estudis històrics sobre la nostra vila que durant les darreres dècades ha publicat i que són un testimoni del passat de Lloret de Mar i de la seva gent.

En aquest sentit, en Joan Domènech va ser un apassionat de la història i de la cultura de la nostra vila. Ha escrit molts articles i llibres sobre la nostra història. D’entre la seva extensa obra bibliogràfica destaquem L’ensenyament a Lloret de Mar (1991), El cant coral a Lloret (2002), Lloret de Mar (2004), El ball de plaça i l’obreria de Santa Cristina (2006), El Lloret festiu i la sardana (2019) i Agustí M. Vilà i Galí. Un navegant de terra ferma (2021). Com a president del Club Marina Casinet ha impulsat la publicació de diversos llibres sobre la història i la cultura de Lloret de diversos autors del nostre municipi. Ha estat un gran dinamitzador de moltes iniciatives culturals a Lloret i arreu de les comarques de Girona, sobretot quan va ser delegat de Cultura de la Generalitat i ponent de la Diputació, i també un gran impulsor de l’associacionisme local a la nostra vila, en el Club Marina Casinet i en altres entitats. En Joan va ser, també, un gran amant i estudiós de la sardana i de la seva història.

Joan_Domench_Moner_entrega_recercat

A més de les seves constants visites a l’arxiu per a documentar-se per als seus treballs historiogràfics, en Joan va col·laborar amb el servei d’arxiu de diverses formes. En primer lloc, en Joan va cedir una bona part del seu fons documental personal al SAMLM, de manera que va posar a la disposició de tots els lloretencs una documentació relacionada, principalment, amb la seva tasca com a investigador històric i escriptor, però també amb moltes activitats culturals, festives, polítiques i esportives de Lloret de les darreres dècades. És important també el seu fons d’imatges, bàsicament targetes postals antigues de la nostra vila.

No només ens va cedir el seu fons sinó que va fer gestions perquè altres fons documentals de Lloret arribessin al SAMLM: els fons de la societat cooperativa “Unión Lloretense”; el fons del casino lloretenc; el fons del canonge Narcís Domènech; el fons de Pere Codina i Mont; el fons de Mossèn Pere Torrent... i molts altres fons documentals de Lloret, col·laborant, així, a fer més gran el nostre arxiu. 

Joan_Domench_Moner_Jove

D’altra banda, dins de la seva extensíssima obra bibliogràfica, en Joan Domènech també col·laborà amb el SAMLM publicant diversos dels seus llibres dins les col·leccions municipals.

Així mateix, els darrers anys en Joan col·laborà amb el SAMLM en qualitat de membre del Consell Assessor de Publicacions de l’Ajuntament de Lloret de Mar.

Sens dubte, el trobarem a faltar. Gràcies, Joan, per tot el que ens has ensenyat. Descansa en pau.

Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar.