Ves al contingut. | Salta a la navegació

Servei d'Arxiu i Gestió Documental

Sou a: Inici / Seccions / Servei d'Arxiu i Gestió Documental / Notícies del SAMLM / VII edició de l'Espai Despuig

VII edició de l'Espai Despuig

Els centres d'estudis formen part de la trama d'associacionisme cultural que és constitutiva de la vida social del nostre país en l'etapa contemporània de les institucions públiques. Són entitats que fan recerca al territori i sobre el territori, de manera transdisciplinària generant coneixement que volen projectar a la societat perquè aquesta es conegui més i millor a si mateixa i alhora es pugui projectar amb més garanties tant en els àmbits de recerca, creació i anàlisi de coneixement (universitats, centres de recerca...) com en els de la dinamització sociocultural, turística, econòmica, etc
02-11-2011


Els mitjans per projectar el coneixement a la societat són diversos i en aquest aspecte compartim espai i finalitats amb els equipaments culturals radicats en el territori (arxius, museus, espais patrimonials musealitzats, rutes i itineraris culturals, biblioteques públiques...).

En aquest sentit, volem explorar ara dues línies: 
  • D'una banda, com fer possible una necessària cooperació entre els centres d'estudis i els equips humans dels equipaments culturals en l'organització d'activitats de tot tipus.
  • De l'altra, com superar amb èxit el repte d'arribar a grups socials que tradicionalment no s'han interessat per la cultura, pel passat, per la comprensió dels fets culturals o artístics, per l'entorn, etc.
Convé explorar si el concepte de "mediació" -metafòric, polivalent i tan usat en altres contextos- pot donar compte de la tasca que estem abocats a realitzar en el terreny pràctic per fer que les nostres recerques arribin a un públic més ampli possible, per tal d'interessar públics diversos en el coneixement que generem. Probablement pensar la nostra feina en termes de "mediació" ens ajuda a dedicar els millors esforços a "traduir" per a públics diversos el resultat de les nostres recerques, la manera de presentar les col·leccions documentals o patrimonials que tenim...
En això els gestors d'equipaments i els dirigents d'entitats tenim molt probablement preocupacions comunes i segur que podem cooperar per fer més eficaços els nostres projectes i gestionar de manera més eficient els recursos, escassos, de què disposem. Som "mediadors" entre el coneixement que generem, els fons o espais que custodiem i estudiem, els valors d'interès i respecte per la cultura que contribuïm a difondre... i una societat altament plural en procedències, en nivells formatius, en vinculació emocional al lloc, en capacitat de gaudi intel·lectual o en aprofitament dels recursos culturals posats al seu abast. 
La nostra tasca de "mediació" és un actiu essencial al servei de la cohesió social i del compromís cívic. Posem en contacte persones entre elles i amb els objectes, temes i valors del món de la cultura. Vet ací una tasca que ens implica i en la qual és necessari establir ponts de cooperació. 
Si l'objectiu de l'Espai Despuig és il·luminar de manera crítica "diferents perspectives de l'actualitat dels territoris de parla catalana", pensem que aquesta temàtica en forma part clarament.
Participen: 
  • Sra. Ma Àngels Suquet, directora de l'Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guixols
  • Sr. Jordi Tura, director del Museu Etnològic del Montseny, Gabella, Arbúcies
  • Sr. Josep Vives, cap del Servei de Biblioteques de la Direcció General de Promoció i Cooperació Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
  • Sr. Pere Gifre, president de l'Institut d'Estudis Empordanesos.
Moderadora: Sra. Amaranta Gibert, Nova Ràdio Lloret 
Cal fer inscripció prèvia a la visita i al dinar. Termini: 2 de novembre.
Inscripcions: 977 40 17 57 ó a merce@irmu.org 
El dinar tindrà lloc a Can Guidet i el preu és de 15 €.