Ves al contingut. | Salta a la navegació

Servei d'Arxiu i Gestió Documental

Sou a: Inici / Seccions / Servei d'Arxiu i Gestió Documental / Notícies del SAMLM / Setmana contra la LGTBI-fòbia al SAMLM

Setmana contra la LGTBI-fòbia al SAMLM

El Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar, presenta, amb motiu del Dia Internacional Contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, el QUEERZINE, que va confeccionar durant l'estiu del 2022.
15-05-2023


 

El QUEERZINE porta per títol Walk on the wild side in Lloret i va ser la contribució del SAMLM al taller Queers Make History!, desenvolupat de manera virtual per l’Arxiu Nacional LGBTQ+ de Noruega (Skeivt Arkiv) i la Universitat de Bergen (UiB).

El taller va ser coordinat per David Carrillo-Rangel, especialista en Humanitats i Comunicació Audiovisual per la UPF i actualment professor a la UiB i el va impartir el medievalista escocès especialitzat en Estudis de Gènere Jonah Coman, tot treballant la idea del zine com a element d’expressió i activisme LGBTIQ+ i com a via per a la difusió de fons patrimonials i arxivístics relacionats amb el col·lectiu.

David Carrillo-Rangel és expert en codicologia i paleografia medieval. Actualment treballa com a professor predoctoral al Departament de Lingüística, Literatura i Estudis Estètics a la UiB. Per la seva banda, Jonah Coman és professor d’Art Medieval a l’Escola d’Arts de Glasgow i a Saint Andrews.

El taller està emmarcat en un programa d’activitats dissenyat per celebrar els cinquanta anys de la despenalització de l’homosexualitat a Noruega. Amb aquest motiu, el govern noruec ha decretat la celebració de l’Any Cultural Desviat 2022 (Skeivtkulturâr 2022).

Un QUEERZINE, és una publicació independent en format còmic, llibre o opuscle que té com a protagonista la contracultura LGTBIQ+ i la cultura underground més alternativa.

Els zines (provinent de la paraula anglesa magazine, que es pot traduir com butlletí, revista o publicació periòdica) es poden definir com obres autopublicades de petita tirada amb textos i imatges originals o apropiades, habitualment reproduïdes mitjançant fotocopiadora. Un fanzine (barreja de fan i revista) és una publicació no professional i no oficial produïda per entusiastes d'un fenomen cultural en particular (com un gènere literari o musical) per al plaer dels altres que en comparteixen l’interès. Popularment definits dins d'una circulació de 1000 còpies o menys, a la pràctica molts zines es produeixen en edicions de menys de 100 exemplars. Entre les diverses intencions de creació i publicació hi ha el desenvolupament de la pròpia identitat, compartir una habilitat o art minoritari, o el desenvolupament d'una història. Els zines han servit com a mitjà de comunicació significatiu per a diverses subcultures i, sovint, s'inspiren en una filosofia dels treballs manuals i l’artesania que fa cas omís de les convencions tradicionals del disseny professional i de les editorials

Jonah Coman investiga sobre el valor acadèmic dels zines com a testimoni de l’activitat de comunitats minoritzades i subcultures al marge dels corrents dominants, especialment la comunitat queer. El taller va estar orientat a la creació de zines específicament adreçats a la comunitat LGBTIQ+ utilitzant materials digitals provinents de Skeivt Arkiv o bé d’altres arxius o repositoris.