Ves al contingut. | Salta a la navegació

Servei d'Arxiu i Gestió Documental

Sou a: Inici / Seccions / Servei d'Arxiu i Gestió Documental / Notícies del SAMLM / Parròquia i societat rural al Bisbat de Girona, segles XIII-XIV

Parròquia i societat rural al Bisbat de Girona, segles XIII-XIV

Presentació del llibre de l'Elvis Mallorquí.
10-03-2012


La parròquia, poc valorada per la historiografia medieval, fou la institució fonamental per a l'ordenació de la societat rural del bisbat de Girona entre els segles X i XIV. Constituïa un territori ben delimitat, els habitants del qual rebien els sagraments eclesiàstics dels clergues que regien l'església i, a través de l'obreria i dels obrers, participaven en la gestió del temple i de la seva economia. La parròquia va incidir directament en l'ordenació del poblament rural a través tant... [+] dels nuclis eclesials o "celleres" com dels masos dispersos pel terme d'una parròquia. A més, la parròquia era una important font de rendes: a través de la documentació generada pel bisbe de Girona, el delme era una renda en mans, sobretot, de senyors feudals, cavallers i importants institucions eclesiàstiques; els clergues parroquials només rebien les primícies i altres drets de menor valor. 
Finalment, la parròquia contribuí enormement a la configuració de les comunitats rurals de bona part del bisbat de Girona. (http://www.tdx.cat/handle/10803/7846). 

Es realitzaran també una sèrie d'activitats paral·leles: 

10 h: Visita guiada al castell de Sant Joan de Lloret a càrrec d'Elvis Mallorquí i Joan Llinàs (lloc de trobada: aparcament de la platja de Fenals). 

11:30 h: Presentació de les següents publicacions a la sala polivalent de la biblioteca municipal de Lloret de Mar (pl. Pere Torrent):

Els Quaderns de la Selva, nº 23, Ponències i comunicacions de la Jornada d'Onomàstica celebrada a Lloret de Mar l'any 2010. 
Parròquia i societat rural al bisbat de Girona, segles XIII - XIV
, tesi doctoral d'Elvis Mallorquí, publicada dins la col·lecció Estudis de la Fundació Noguera, i que presentarà el Dr. Lluis To Figueras, professor de la Universitat de Girona. Organitza: Ajuntament de Lloret de Mar, Fundació Noguera, Universitat de Girona i el Centre d'Estudis Selvatans

Organitza: Ajuntament de Lloret de Mar, Fundació Noguera, Universitat de Girona i el Centre d'Estudis Selvatans


Targetó de l'acte