Ves al contingut. | Salta a la navegació

Servei d'Arxiu i Gestió Documental

Sou a: Inici / Seccions / Servei d'Arxiu i Gestió Documental / Notícies del SAMLM / Pagesos i homes de mar de Lloret

Pagesos i homes de mar de Lloret

Presentació del llibre d'Elvis Mallorquí.


El dimarts 22 de juliol a les vuit del vespre es durà a terme l'acte de presentació del llibre Pagesos i homes de mar de Lloret (estudi i edició del capbreu de la Pabordia del Novembre de 1317 - 1320) de l'historiador Elvis Mallorquí. El llibre, editat per l'Ajuntament de Lloret de Mar, és el número 14 de la col·lecció Es Frares. La presentació anirà a càrrec de l'historiador Joan Domènech i Moner, i es farà a la sala d'actes de l'Ajuntament.

La pabordia de Novembre, donada la seva importància, fou anomenada habitualment "Pabordia de Lloret", perquè aquesta vila en fou el nucli fundacional, que en el curs del temps s'anà ampliant fins a comprendre la major part de la comarca de la Selva, del Maresme i del Vallès Oriental.

Des de l'any 1317 és conserva a l'arxiu capitular el primer d'una sèrie de capbreus, l'estudi dels quals és d'un interès importantíssim per a la història dels lloretencs. En aquest mateix fons, s'inclou documentació i capbreus que fan referència als termes de Sant Dalmai, Estanyol, Brunyola, Aiguaviva, Franciac... que també formaven part de la pabordia del mes de Novembre.

Un capbreu és un document on es registrava, en forma abreujada, el reconeixement per part dels vassalls de les rendes degudes al senyor. Els capbreus són una bona font pel coneixement de les rendes senyorials i de l'organització de les comunitats agràries sota règim senyorial, entre altres aspectes de la societat agrària.