Ves al contingut. | Salta a la navegació

Servei d'Arxiu i Gestió Documental

Sou a: Inici / Seccions / Servei d'Arxiu i Gestió Documental / Notícies del SAMLM / Els vídeos sobre la Memòria Oral superen les 6.000 visualitzacions en dos mesos

Els vídeos sobre la Memòria Oral superen les 6.000 visualitzacions en dos mesosLes diferents xarxes oficials de l’Arxiu de Lloret (SAMLM): plana web, Facebook i Youtube han registrat més de 6.000 visualitzacions dels vídeos sobre la memòria oral en poc més de dos mesos. Amb el nom de Mirades d’ahir, el passat mes de juny es van presentar en públic els primers vuit vídeos d’aquest projecte que pretén recollir la memòria oral de Lloret. Des de llavors fins ara, s’han comptabilitzat 6.272 visualitzacions.
Dels vuit vídeos que hi ha penjats a la xarxa, el que ha rebut més visites, i amb diferència respecte els altres, és el que fa referència a la construcció del Castell d’en Plaja, una icona que va estretament lligada a la imatge de la façana marítima de Lloret. Aquest vídeo ha rebut un total 1.616 visualitzacions. El segueix el del Bar Alimany, que va ser durant molt de temps un espai de trobada i vida social per a molts lloretencs, i que ha rebut 1.040 visualitzacions. En tercer i quart lloc hi ha el vídeo que recull el sistema pedagògic que es va impulsar des de les escoles parroquials a partir de l’any 1920, amb 542 visualitzacions i el vídeo que narra els records i les vivències del Ball de Plaça vinculat amb la Festa Major de Santa Cristina. En aquest cas, aquest vídeo ha registrat 429 visualitzacions.
S'ha dit que la memòria és com un vidre entelat i que les fonts orals no són del tot rigoroses, però sí que expliquen sentiments i sensacions, i sumades a altres fonts documentals donen una imatge més precisa de la vida quotidiana. Mirades d’ahir és un projecte de l’Arxiu lloretenc que pretén recollir, conservar i divulgar el patrimoni històric i cultural de Lloret que es troba en les experiències viscudes i en els records de les persones. Els vídeos, inclosos en aquest projecte es van començar a gestionar a través del Grup d’Amics de l’Arxiu. A partir de la visualització d’una fotografia, es va gravar el comentari que en feien diversos membres del Grup d’Amics de l’Arxiu i es van editar en format vídeo, amb l’objectiu de contextualitzar els fets ocorreguts. El valor innovador dels vídeos que configuren aquest projecte radica en la utilització del fons d’imatges de l’Arxiu per donar-los una plataforma de difusió i accés ampli. És a dir, Mirades d’ahir uneix dues plataformes diametralment oposades: allò que no té cos, que no se sustenta en la matèria: la memòria col·lectiva, la narració oral i Internet. El resultat és un conjunt de vídeos, que es troben penjats a les xarxes socials de l’Arxiu, que permeten, a partir d’un contingut rigorós, difondre part de la història de Lloret des d’una perspectiva didàctica i comunicativa amb l’objectiu d’arribar a tots els públics.
En els darrers anys, l’Arxiu de Lloret ha anat incorporant una mirada 2.0 en els seus projectes. La regidora responsable de l’Arxiu, Ester Olivé, ha destacat que el fons d’imatges que al llarg dels anys s’ha anat incorporant té un gran potencial de difusió i comunicació, que, a través de les xarxes socials, ha sabut trobar un bon canal per arribar al màxim de públic possible. Olivé opina que, en aquest cas el canal Youtube es converteix en un mitjà idoni per a la difusió d’aquest fons i permet crear ponts entre l’Arxiu i la ciutadania. Es pot accedir a la visualització dels vídeos a través de la pàgina web de l’Arxiu de Lloret o bé directament al Youtube a través dels següents enllaços: - El castell d’en Plaja: la construcció d’una icona lloretenca http://youtu.be/N2WlFNynVb4 - El Bar Alimany: un punt de trobada que resta en la memòria http://youtu.be/f0QsrKbljqw - El Ball de Plaça: un pont entre generacions de lloretencs i lloretenques http://youtu.be/U7a5HE0G_W4 - Les escoles parroquials: un model educatiu diferent http://youtu.be/b_0NUxcy9Hw - La reforma modernista de l’església parroquial: canvis en temps convulsos http://youtu.be/62lGEiRd4Mc - Un avió belga al Papalús: o de com un correu belga va fer nit a l’Hospital deLloret http://youtu.be/KMN_tSHTELU - Un torpede a la platja de Lloret: un combat naval a les costes deLloret http://youtu.be/kwM9pOxvV1Y - Un bombarder alemany abatut a Lloret: el dia que Lloret va entrar a la Segona Guerra Mundial http://youtu.be/1mttGhOpii8


Diari de Girona

http://www.diaridegirona.cat/selva/2014/08/31/videos-memoria-oral-lloret-reben/685529.html

Miramar TV

http://miramartv.xiptv.cat/noticies/capitol/6-mil-visites-a-la-memoria-oral

Nova Ràdio Lloret

http://www.novaradiolloret.org/mes-de-6-000-visualitzacions-dels-videos-del-projecte-mirades-dahir/