Ves al contingut. | Salta a la navegació

Servei d'Arxiu i Gestió Documental

Sou a: Inici / Seccions / Servei d'Arxiu i Gestió Documental / Notícies del SAMLM / Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2023

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2023

El 27 d'octubre amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual el Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar, projectarà el muntatge audiovisual ISIDOR LLORCA: UNA VIDA DE PEL·LÍCULA, dedicat al productor i realitzador Isidor Llorca i Riera.
13-10-2023


 

Des del SAMLM aprofitem la commemoració per a donar a conèixer la documentació audiovisual que conservem als nostres dipòsits i per explicar quines són les tècniques i les condicions més adequades per a la seva conservació.

Els materials audiovisuals, com a objectes del patrimoni documental, són una eina valuosíssima que ens permet conèixer de primera mà el passat més recent. 

L’any 2021 el SAMLM va rebre l’ingrés d’un centenar de bobines de cinema de 35 mm., cedides pel Sr. Josep Mares i Arbó, que procedien de l’etapa de cineasta i productor del lloretenc Isidor Llorca i Riera. El fons abraça un període cronològic força ampli, des de finals de la dècada dels seixanta fins a la dècada dels vuitanta.

En un primer moment, es va intervenir fent una primera neteja de les pel·lícules, traslladant-les a capses de conservació als dipòsits de l’arxiu i fent una primera descripció del contingut.

Enguany s’ha procedit a la digitalització dels films i a la realització d’una descripció més detallada.

El treball de tractament, organització i descripció del fons ha permès recuperar diferents pel·lícules, documentals i anuncis en format 35 mm.

A partir de l’estudi del fons s’ha realitzat un documental que repassarà la trajectòria de l’autor. Entre les filmacions destaquen: L’Art (1982), el Museu Darder de Banyoles (1980), Girona en Fires  (1983) i diversos reportatges realitzats per encàrrec de la Revista Imágenes, última etapa del noticiari espanyol NODO. Al muntatge dedicat al cineasta lloretenc s'hi incorpora, d'una banda, seqüències de la seva etapa dedicada al món del cinema, sense deixar de banda el període de productor i distribuïdor del gènere S, denominació que tenia el cinema eròtic dels anys setanta i vuitanta. I d'altra banda, també s'ha comptat amb imatges retrospectives de la primera època de la televisió local de Lloret, que ajuden a tenir una idea global de la seva producció.

Finalment, el testimoni oral del mateix Isidor Llorca ha servit per contextualitzar i complementar la feina realitzada per l’equip del SAMLM.

La projecció tindrà lloc el divendres, 27 d'octubre, a les 8 del vespre, al Teatre de Lloret (accés lliure i gratuït fins a completar l’aforament).

Per accedir als muntatges de les edicions aneu a: Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual