Ves al contingut. | Salta a la navegació

Servei d'Arxiu i Gestió Documental

Sou a: Inici / Seccions / Servei d'Arxiu i Gestió Documental / Notícies del SAMLM / Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2014

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2014

"La recuperació de la memòria històrica lloretenca a través de pel·lícules i gravacions locals" - En record a Paco Costa - que tindrà lloc el proper dilluns, dia 27 d'octubre, a les 7 de la tarda, a la sala polivalent de la Biblioteca de Lloret.


Més d'un centenar de persones van omplir la sala polivalent de la Casa de la Cultura per veure la projecció de l'audiovisual La recuperació de la memòria històrica lloretenca a través de pel·lícules i gravacions locals.
L’activitat organitzada pel Servei d’Arxiu Municipal ahir, dilluns 27 d’octubre, amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual va tenir una molt bona acollida entre el públic. Més d’un centenar de persones van omplir la sala polivalent de la Casa de la Cultura per a la visualització de l’audiovisual La recuperació de la memòria històrica lloretenca a través de pel•lícules i gravacions locals. Una projecció d’una durada aproximada de 40 minuts integrada per diverses seqüències provinents de cinc fons audiovisuals diferents: Paco Costa, Assumpció Comas, Josep M. Samos, Joaquim Arpí i Isidor Llorca. Segons la regidora de l’Arxiu, Ester Olivé, amb aquesta activitat l’Arxiu lloretenc pretenia donar a conèixer, divulgar i recuperar la memòria històrica de Lloret de Mar i, d’altra banda, sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de preservar adequadament les pel•lícules i gravacions domèstiques que es van generar al llarg del passat segle XX.
A la presentació de l’audiovisual, l’arxiver municipal, Joaquim Daban, va posar en relleu que l’acte estava especialment dedicat a Paco Costa, un lloretenc que ens va deixar el passat 15 de setembre, i que va cedir el seu fons audiovisual al SAMLM.
Els cinc fons que es van projectar durant l’acte sumen més de 2.900 hores de pel•lícula, que es van condensar en 40 minuts. Són filmacions que contenen imatges ben interessants i que ajuden a recuperar la memòria històrica. Segons Daban cal ser conscient que les filmacions d’aquesta època es conserven en uns suports molt fràgils, que requereixen unes mesures adequades per a la bona conservació i que, per tant, poden desaparèixer en poc temps.
El 27 d'octubre va ser declarat Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual per la UNESCO. Aquesta efemèride es celebra amb l'objectiu de ser un punt de trobada per als arxius de tot el món per celebrar i reconèixer el valor de la documentació audiovisual per a les futures generacions. La declaració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual pretén sensibilitzar l'opinió pública sobre els perills que amenacen aquest patrimoni i exercir pressió sobre els governs per tal que tinguin una millor disposició per a la salvaguarda de la seva identitat i del seu patrimoni, i reconèixer el valor de la documentació audiovisual per a les futures generacions. L’Arxiu de Lloret s’ha sumat a aquesta commemoració per primera vegada.