Ves al contingut. | Salta a la navegació

Servei d'Arxiu i Gestió Documental

Fons documentals

Recuperem i construïm memòries diverses com diversa és la comunitat LGTB. Memòries dissidents, invertides, clandestines i visibles, memòries ferides i sentimentals. Memòries que, sovint, amaguen un dura realitat, uns sentiments contradictoris, però, alhora, memòries lliures i combatives que s’enfronten als prejudicis de bona part de la societat que els envolta, tot somiant un món millor.

Fons documentals

És el moment de donar veu a les persones que protagonitzen aquesta pàgina marginada de la història, i de què les històries LGTB siguin narrades per elles mateixes, i des de dins. És hora d’obrir armaris, calaixos, baguls i caixes. Si conserves documents, fotografies, filmacions o qualsevol tipus de material (revistes, cartells, opuscles promocionals) relacionat amb la vida LGBTQ+ a Lloret, que sigui interessant per reconstruir i donar forma a la historia del col·lectiu, el Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar, en garanteix la seva conservació en la més estricta confidencialitat. Les donacions i els ingressos personals són essencials per donar visibilitat a les vides silenciades de les persones que queden fora de l’àmbit heteronormatiu majoritari.

Relació de fons amb documentació vinculada al col·lectiu LGBTQ+:

-100.002 Ajuntament de Lloret de Mar. Hi podrem trobar, entre d’altres, les llicències d’activitats dels primers locals nocturns dedicats al col·lectiu LGBTQ+ a la dècada de 1970. També es conserva la  documentació del departament de Joventut relacionada amb programes d’educació i salut sexual i reproductiva per a adolescents i joves endegats pel Puntet des de la creació del servei a l’any 1992.

-608.000 Maria Assumpció Comas i Moré. Inclou diversos reportatges fotogràfics relacionats amb el col·lectiu: els primers casaments gays, la  II Trobada Europea de Famílies LGBT celebrada a l’Hotel Olympic en 2012...

-620.000 Isidor Llorca i Riera / TV Lloret. Inclou filmacions  de pel·lícules produïdes per Llorca durant el període anomenat del destape, a la dècada de 1970, on apareixen escenes amb relacions lèsbiques.

-699.063. Oriol Colomer i Carles. L’Oriol Colomer ha aportat biblioteca auxiliar com a escriptor i professor de Filosofia. En alguns dels seus llibres s’evidencia l’atracció afectiva envers altres homes.

-699.098 Carme Lorenzo i Aldrich. Conté  algun  reportatge fotogràfic amb imatges de la vida quotidiana al bar de la pensió Àncora, un dels primers locals freqüentats per turistes LGBTQ+ europeus a partir de la segona meitat de la dècada de 1960.

-699.132 Xavier Orri. Hi ha documentació relacionada amb l’activisme LGBTQ+ d’en Xavi Orri, com ara la participació en l’organització de la Setmana contra la LGBTIfòbia o la Pride Costa Brava Lloret.

-699.133 Josep Valls i Puigvert. En Josep Valls va ser pioner de l’oci LGBTQ+ a Lloret i un dels primers del país en ple tardofranquisme. El fons documental recull fotografies i testimonis de gran valor sobre la vida de la comunitat LGBTQ local a partir de la dècada de 1970.