Ves al contingut. | Salta a la navegació

Servei d'Arxiu i Gestió Documental

Vinyes verdes ran de marc

cartell exposicio vinyes verdes

És el títol de l'exposició organitzada per l'associació Recull Rural i Artesà de Lloret de Mar (RRALL) en col·laboració amb l'Ajuntament de Lloret de Mar, la Unitat de Patrimoni Cultural de l'Ajuntament de Lloret de Mar i el Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar (SAMLM).

Una exposició conjunta que explica el procés d'elaboració del vi i el passat vitivinícola de la vila. La mostra exposa una sèrie d’eines i objectes d’utilitat pel conreu de la vinya i l’obtenció del vi fins a la seva comercialització.

El motiu pel qual es va escollir aquest tema és que la vinya, juntament amb l’horta i el conreu de patates, va ser, durant una època, un dels conreus més importants de Lloret. Eren moltes les hectàrees plantades de vinya, en terrenys de sequer, difícilment aptes per altres conreus. Així, a Lloret, es podien veure vinyes als penjants de Santa Cristina, a Sa Boadella, Fenals, Costa d’en Gallina, l’Àngel, la Roca Grossa, la riera d’en Passapera, al Puig de Castellet, Bon Repòs, Coll de Llop o sa Goita, entre d’altres indrets.

La mostra porta per títol "Vinyes verdes, ran de marc" aprofitant una expressió molt lloretenca. I es divideix en cinc apartats; 

  • La vinya a Lloret, petites i grans extensions del mar a la muntanya 
  • La recol·lecció del fruit, la verema
  • Follar el raïm, treball de grans i petits 
  • La importància del Sindicat de Pagesos 
  • El temporal del renta-botes

El dia de la innauguració el president del RRALL, Rafel Roig, va destacar que "l’exposició està dedicada a la memòria de totes aquelles persones que van treballar la vinya a Lloret fa anys. De fet, l’objectiu de l'entitat és treballar per a preservar el passat rural i agrícola de Lloret". Per la seva banda, el regidor de Cultura, Albert Robert, va assegurar que "des de l’Ajuntament volem col·laborar de forma activa en tot allò que representi preservar la memòria i el passat de Lloret; per això, hem apostat per ajudar a fer realitat aquesta exposició".

Exposició en línia: Vinyes verdes ran de marc.

Accés als fons d'entitats i associacions custodiats en el SAMLM

Enllaç al cercador d'imatges custodiades en el SAMLM