Ves al contingut. | Salta a la navegació

Servei d'Arxiu i Gestió Documental

Altres activitats

Dia Internacional dels Arxius

Jornades de portes obertes a les dependències de l'Arxiu Municipal

Us proposem una activitat el proper dissabte 9 de juny. En motiu de la celebració del dia internacional dels arxius, es realitzarà una jornada de portes ofertes a les dependencies del Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar. Horari: Les visites guiades seran des de les 10 del matí fins a la 1 del migdia.

Que podreu veure: Cartell_dia_arxius_2012

  • Podreu conèixer les instal·lacions de l'arxiu
  • Us ensenyarem el mobiliari especial
  • Us explicarem les tècniques de descripció
  • Us mostrarem els darrers ingressos
  • Podreu visionar pel·lícules i imatges antigues de Lloret

A qui va adreçat: a tots els públics 
Per a més informació: 
Servei d'Arxiu Municipal
c. Josep Lluhí, 24
Telèfon: 972 368 457 
 
Us hi esperem!


II Edició de l'Espai Despuig

L'associacionisme i els equipaments culturals al territori: cooperació per a la mediació

Els centres d'estudis formen part de la trama d'associacionisme cultural que és constitutiva de la vida cartell_despuigsocial del nostre país en l'etapa contemporània de les institucions públiques. Són entitats que fan recerca al territori i sobre el territori, de manera transdisciplinària generant coneixement que volen projectar a la societat perquè aquesta es conegui més i millor a si mateixa i alhora es pugui projectar amb més garanties tant en els àmbits de recerca, creació i anàlisi de coneixement (universitats, centres de recerca...) com en els de la dinamització sociocultural, turística, econòmica, etc. 

Els mitjans per projectar el coneixement a la societat són diversos i en aquest aspecte compartim espai i finalitats amb els equipaments culturals radicats en el territori (arxius, museus, espais patrimonials musealitzats, rutes i itineraris culturals, biblioteques públiques...). 

En aquest sentit, volem explorar ara dues línies:

D'una banda, com fer possible una necessària cooperació entre els centres d'estudis i els equips humans dels equipaments culturals en l'organització d'activitats de tot tipus. 

Espai_Despuig_02-De l'altra, com superar amb èxit el repte d'arribar a grups socials que tradicionalment no s'han interessat per la cultura, pel passat, per la comprensió dels fets culturals o artístics, per l'entorn, etc. 
Convé explorar si el concepte de "mediació" -metafòric, polivalent i tan usat en altres contextos- pot donar compte de la tasca que estem abocats a realitzar en el terreny pràctic per fer que les nostres recerques arribin al públic més ampli possible, per tal d'interessar públics diversos en el coneixement que generem. Probablement pensar la nostra feina en termes de "mediació" ens ajuda a dedicar els millors esforços, a "traduir" per a públics diversos el resultat de les nostres recerques, la manera de presentar les col·leccions documentals o patrimonials que tenim...
En això els gestors d'equipaments i els dirigents d'entitats tenim molt probablement preocupacions comunes i segur que podem cooperar per fer més eficaços els nostres projectes i gestionar de manera més eficient els recursos, escassos, de què disposem. Som "mediadors" entre el coneixement que generem, els fons o espais que custodiem i estudiem, els valors d'interès i respecte per la cultura que contribuïm a difondre... i una societat altament plural en procedències, en nivells formatius, en vinculació emocional al lloc, en capacitat de gaudi intel·lectual o en aprofitament dels recursos culturals posats al seu abast. 
En això els gestors d'equipaments i els dirigents d'entitats tenim molt probablement preocupacions comunes i segur que podem cooperar per fer més eficaços els nostres projectes i gestionar de manera més eficient els recursos, escassos, de què disposem. Som "mediadors" entre el coneixement que generem, els fons o espais que custodiem i estudiem, els valors d'interès i respecte per la cultura que contribuïm a difondre... i una societat altament plural en procedències, en nivells formatius, en vinculació emocional al lloc, en capacitat de gaudi intel·lectual o en aprofitament dels recursos culturals posats al seu abast. 

Espai_Despuig_01La nostra tasca de "mediació" és un actiu essencial al servei de la cohesió social i del compromís cívic. Posem en contacte persones entre elles i amb els objectes, temes i valors del món de la cultura. Vet ací una tasca que ens implica i en la qual és necessari establir ponts de cooperació. 
Si l'objectiu de l'Espai Despuig és il·luminar de manera crítica "diferents perspectives de l'actualitat dels territoris de parla catalana", pensem que aquesta temàtica en forma part clarament. Participen:

-Sra. Ma Àngels Suquet, directora de l'Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guixols. 

-Sr. Jordi Tura, director del Museu Etnològic del Montseny, Gabella, Arbúcies.

-Sr. Josep Vives, Cap del Servei de Biblioteques de la Direcció General de Promoció i Cooperació Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. 

-Sr. Pere Gifre, president de l'Institut d'Estudis Empordanesos. 

Moderadora: Sra. Amaranta Gibert, Nova Ràdio Lloret XIII Congrés d'Arxivística de Catalunya

Arxivers, ens reinventem?

Cartell_congrés_arxiuLes eines i recursos que ens ofereix la tecnologia han provocat nous reptes, noves inquietuds, i, pel que fa als professionals de l'arxivística, de la gestió de documents i de la informació, un cert neguit per estar a l'alçada de les circumstàncies, i formar-nos per poder donar resposta a les peticions dels usuaris que sol·liciten la informació ràpida, fàcil i en línia.
Hem de trobar l'equilibri entre el que som, quines són les nostres competències professionals i, el que se'ns demana que siguem. Què hem de canviar o millorar? Identificar les necessitats dels nostres usuaris, conèixer, per exemple, com les xarxes socials ens poden donar suport en els centres d'arxiu, tipificar els usuaris i les seves necessitats d'informació, el perfil de les cerques i saber relacionar la informació, sense oblidar-nos dels principis de la ciència arxivística.

D'altra banda, la majoria de nosaltres treballem en institucions de l'Administració pública i aquesta és una perspectiva ben diferent a la de l'empresa privada, i sobretot pel que fa a les consultores que són contractades per l'Administració per donar suport a tasques de circuits documentals, gestió de documents, implantació de processos, etc. Per què no compten amb arxivers en les seves plantilles? Què els podem oferir? Ens cal reflexionar sobre altres sortides laborals que podem tenir els arxivers en entorns canviants.
El més evident és que hi ha una dispersió d'eines i llenguatges informàtics que ens ofereixen les noves tecnologies de la informació, que les hem de conèixer i incorporar a l'arxivística i la gestió documental si volem donar resposta a les peticions d'informació dels nous usuaris.
En aquesta nova edició, el XIIIè Congrés d'Arxivística de Catalunya, que enguany se celebra a Lloret de Mar, s'han programat un seguit de presentacions per poder conèixer de primera mà i per part d'experts en les matèries, quines són aquestes noves eines, els nous models i continguts per promoure la nostra professió, tant en l'àmbit públic com en el món privat.


Dia Internacional dels Arxius

Jornades de portes obertes a les dependències de l'Arxiu Municipal

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Arxius - 9 de juny - , hem organitzat unes Cartell_dia_arxius_2011jornades de portes obertes amb visites guiades en què s'explicaran les funcions dels arxius, els diferents suports documentals que es conserven, les tècniques de descripció i catalogació que s'utilitzen, els sistemes de localització de la documentació, les eines informàtiques que ens donen suport, i també es mostraran les dependències i el mobiliari especial que es requereix per conservar de forma adequada la documentació.

Dimarts, 9 de juny: de 10 del matí a 2 de la tarda - Dia Internacional dels Arxius
Dimecres, 10 de juny: de 10 del matí a 2 de la tarda.
Dissabte, 13 de juny: de 10 del matí a 2 de la tarda.
A més a més, a l'entrada de l'arxiu també podreu visitar l'exposició: "30 anys d'ajuntaments democràtics: mostra dels programes electorals i de les paperetes de diferents partits polítics".

Us hi esperem!!