Ves al contingut. | Salta a la navegació

Servei d'Arxiu i Gestió Documental

Sou a: Inici / Seccions / Servei d'Arxiu i Gestió Documental / Difusió i Publicacions / Audiovisuals SAMLM / Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual

El 2005 la Conferència General de la UNESCO, a la seva 33a reunió, va aprovar la Resolució 33 C/53 per la qual es va proclamar el 27 d'octubre de cada any Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual per commemorar l'aprovació de la seva 21a reunió (1980), de la Recomanació sobre la Salvaguarda i la Conservació de les Imatges en Moviment.

El SAMLM celebra anualment un acte per concienciar a la població, la necessitat de preservar aquest patrimoni i difondre el que custodia.

 

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2023

Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar celebra el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual amb la projecció del muntatge audiovisual Isidor Llorca: una vida de pel·lícula, dedicat al productor i realitzador, Isidor Llorca i Riera.

L’any 2021 el SAMLM va rebre l’ingrés d’un centenar de bobines de cinema de 35 mm., cedides pel Sr. Josep Mares i Arbó, que procedien de l’etapa de cineasta i productor d'Isidor Llorca i Riera. El treball de tractament, organització i descripció del fons ha permès recuperar diferents pel·lícules, documentals i anuncis en format 35 mm. Entre les filmacions destaquen: L’Art (1982), el Museu Darder de Banyoles (1980), Girona en Fires  (1983) i diversos reportatges realitzats per encàrrec de la Revista Imágenes, última etapa del noticiari espanyol NODO. Al muntatge s'hi incorporen, d'una banda, seqüències de la seva etapa dedicada al món del cinema, sense deixar de banda el període de productor i distribuïdor del gènere S, denominació que tenia el cinema eròtic dels anys setanta i vuitanta. I d'altra banda, també s'ha comptat amb imatges retrospectives de la primera època de la televisió local de Lloret, que ajuden a tenir una idea global de la seva producció. Finalment, el testimoni oral del mateix Isidor Llorca ha servit per contextualitzar les imatges.

La projecció del muntatge,  Isidor Llorca: una vida de pel·lícula es va dur a terme al Teatre de Lloret, divendres 27 d'octubre de 2023.

 

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2022

El Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar celebra el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual amb la projecció del muntatge audiovisual Una vida a través de l'objectiu. Francesc Mas i Ruhí, Filmografia (1960 - 1970).

L’any 2021, August Mas i Llibre va cedir en aquest SAMLM el fons MAS FOTÒGRAFS, i llavors es va dur a terme una primera fase de tractament i descripció del fons. Durant l'any 2022, el fons audiovisual, que conté pel·lícules de 16 mm realitzades per Francesc Mas i Ruhí (1911 - 1997), ha estat digitalitzat. A partir d’aquest treball s'han pogut recuperat unes imatges excel·lents de pel·lícules com: Platges, les de Lloret de 1964, Barcelona ama a sus piedras de 1968, El Romànic Català, Empúries, Lloret a l'hivern, Nieve y sol en España, El Museu Marítim de Barcelona de 1974 i diverses imatges retrospectives de Lloret de la dècada de 1960 i 1970.

La projecció del muntatge, Una vida a través de l'objectiu. Francesc Mas i Ruhí, Filmografia (1960 - 1970) es va dur a terme al Teatre de Lloret, dijous 27 d'octubre. 

 

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2021

El Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar celebra el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual amb la projecció del muntatge audiovisual Platges les de Lloret, del fons Mas Fotògrafs. 

El treball de tractament, organització i descripció del Fons Mas Fotògrafs ha permès recuperar diferents pel·lícules en format 16 mm, entre elles Platges, les de Lloret de 1964, Barcelona ama a sus piedras de 1968 i altres gravacions com: El Romànic Català, Empúries, Lloret a l'hivern, Nieve y sol en España, El Museu Marítim de Barcelona de 1974 i diverses imatges retrospectives de Lloret de la dècada de 1960 i 1970. 

La projecció està dividida en dues parts: la filmació Playas, las de Lloret, guanyadora del Premi Nacional de Turisme a l’any 1964 i una segona part de la mateixa filmació revisada i actualitzada entre 1965 i 1970. Abans, però, un clip mostrarà com ha estat la primera part del tractament del fons Mas Fotògrafs. 

La projecció es va dur a terme al Teatre de Lloret, dimecres 27 d'octubre.

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2020

El Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar celebra el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual amb la projecció que porta per títol: ENTRE LLOPS DE MAR I SIRENES. EL LLEGAT CINEMATOGRÀFIC D’ERNEST ADLER. El muntatge s’ha realitzat amb els fons audiovisuals del doctor Ernest Adler, que es conserva al Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar des de l’any 2018. La projecció està dividida en dues parts: la filmació Lobos de la Costa Brava, que va aconseguir el Premi Nacional de Cinema Amateur a l’any 1948, i una segona part on apareixen diferents seqüències d’altres documentals del Dr. Adler, menys coneguts, però de molt bona qualitat: Caramba con las sirenas, Monos en la Costa Brava i De isla en isla. El muntatge es va poder veure el dimarts 27 d'octubre a les 20h en streaming a la plataforma YouTube del Teatre de Lloret.

 

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2019

El Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar celebra el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual i ho fa amb la projecció del muntatge audiovisual TEATRE i PERFUMS, el Lloret dels anys cinquanta i seixanta. El muntatge audiovisual d’aquest any està centrat en el fons de la família Bonet - Cardona, on apareixen moltes imatges vinculades al Casal de l’Obrera, i en el fons de Josep Montero Fullà, amb imatges de les perfumeries Montero. El muntatge es va poder veure el divendres 25 d'octubre a les 20h al Teatre de Lloret.

 

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2018

El SAMLM aprofita la commemoració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual per a donar a conèixer la documentació audiovisual que tenim dipositada a les nostres instal·lacions i per explicar les tècniques i les condicions més adequades per a preservar aquest patrimoni. “El Lloret dels anys setanta, sota la mirada de Miquel Juanola i Montse Sagaró” és el títol del muntatge audiovisual d’aquest any, que es va poder veure el divendres 26 d'octubre a les 20h al Teatre de Lloret.

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2017

"Entitats i tradicions lloretenques 1955 - 1985" amb aquesta projecció hem volgut, d’una banda, fer un petit homenatge al món associatiu del nostre poble; i de l’altra, rememorar algunes tradicions populars que es celebraven entre 1955 i 1985. Projecció que es va realitzar el dia 27 d'octubre de 2017 al Teatre de Lloret amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual.

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2016

Homenatge en record de Joan Baptista Bernat Sarró. El Lloret màgic d'en Bernat. Retrospectiva dels anys seixanta i setanta. Projecció que es va realitzar el dia 27 d'octubre de 2016 al Teatre de Lloret amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual.

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2015

Homenatge a la figura de Salvador Comas i Planet, projecció sencera que es va realitzar el dia 27 d’octubre al Teatre de Lloret amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual.

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2014

Homenatge en record a Paco Costa. La memòria històrica lloretenca dels anys 60 i 70's. Projecció que es va realitzar el dia 27 d’octubre al Teatre de Lloret amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual.