Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / Ajuntament / Comunicació i publicacions / Sala de Premsa / L’Ajuntament de Lloret es suma a la campanya de prevenció del suïcidi del Departament de Salut

L’Ajuntament de Lloret es suma a la campanya de prevenció del suïcidi del Departament de Salut

El lema és “No el deixis caure en el pou del suïcidi” i el vinil es troba ubicat a la Plaça Pere Torrent
20-02-2024


 

L’Ajuntament de Lloret es suma a la campanya de prevenció del suïcidi del Departament de Salut a la Regió Sanitària Girona i que posa el focus en la capacitat de prevenció i detecció de l’entorn. 

L’acció consisteix en la instal·lació temporal d’uns vinils que mostren un punt negre que simbolitza allà on es poden trobar les persones amb ideació suïcida i s’emmarca en la campanya “No el deixis caure en el pou del suïcidi”. Els vinils, de 2,6 m de diàmetre, estaran presents a les ciutats adherides durant un mes. Amb aquesta instal·lació, Salut vol posar èmfasi en la detecció de senyals d’alerta i en la prevenció per part de l’entorn de les conductes que atempten contra la pròpia vida i, també en demanar ajuda, si cal, trucant al telèfon 061/Salut Respon. El regidor de Salut Pública, Joan Escalona ha destacat que “Queda molt de recorregut per fer en l’àmbit de la comunicació sobre la salut mental. Aquesta campanya justament incideix en la importància de la conscienciació i la prevenció en el suïcidi”. 

La Regió Sanitària Girona va activar el Codi Risc Suïcidi (CRS) en 257 casos durant el 2023, un 40% més que les activacions registrades el 2019, quan en van ser 184. Dels 257 casos de CRS produïts l’any passat, el 77% van acceptar realitzar almenys una visita de seguiment al centre de salut mental de referència. En comparació amb el 2022, la xifra també ha augmentat en un 23%, havent-se activat en 209 ocasions. Les dades inclouen els territoris de la xarxa de salut mental de l’Institut d’Assistència Sanitària. Les activacions durant el 2023 del Codi Risc Suïcidi representen una taxa de 3,3 casos per cada 10.000 habitants, essent les comarques de la Selva i Gironès-Pla de l’Estany les que tenen una taxa més alta: de 3,8 casos per cada 10.000 habitants. 

En l’última dècada, entre els anys 2012 i 2021, s’han produït a la Regió unes 818 morts per suïcidi, el 74% de les quals han sigut homes, segons dades del Registre de Mortalitat de Catalunya del Departament de Salut. 

Segons els últims resultats de l’Enquesta de Salut de Catalunya, (ESCA 2021), gairebé una de cada tres dones (27,9%) i un de cada cinc homes (17%) manifestava tenir malestar emocional. A Girona, que engloba el període 2021-2022, només el 15,6% dels homes admetia tenir malestar emocional, enfront del 21,6% de les dones gironines. 

El Codi Risc Suïcidi

El Codi Risc Suïcidi es va implantar a la Regió l’any 2015 i defineix el circuit i el procediment d’actuació a seguir davant la detecció d’un cas amb risc de suïcidi alt, amb l’objectiu de reduir la mortalitat per aquesta causa i evitar el risc de noves conductes suïcides. El primer avís el rep normalment el 061, ja sigui via telefònica, presencialment per una activació d’atenció assistencial, o per qualsevol altre agent de salut. Així doncs, el CRS ha permès implantar un procediment homogeni d’actuació per millorar la seguretat dels pacients atesos per conductes suïcides en els serveis d’urgències hospitalàries i garantir la continuïtat assistencial posterior a l’alta.