Ves al contingut. | Salta a la navegació

Igualtat

Sou a: Inici / Seccions / Igualtat / Polítiques LGTBI / Dates commemoratives / 28 de juny. Dia per l'Alliberament LGBTI

28 de juny. Dia per l'Alliberament LGBTI

El Dia de l'Alliberament LGBTI+ o Dia de l’Orgull LGBTI+ és el 28 de juny i és el principal dia de reivindicació i visibilització del col·lectiu LGBTI+, amb actes, manifestacions i desfilades arreu del món.

Té els seus orígens en l’anomenada rebel·lió de Stonewall, que va començar el mateix dia de l’any 1969 a Nova York i que es considera l’inici del moviment per l’alliberament LGBTI+. Els fets que es commemoren són una sèrie de revoltes contra la policia que van començar amb una batuda policial al bar Stonewall. Com que el fet LGBTI+ estava penat legalment, aquest tipus d’actuacions policials eren freqüents. En l’inici dels enfrontaments van destacar algunes figures de l’escena drac afroamericana com Marsha P. Johnson i Stormé DeLarverié (el terme drag incloïa aleshores tant el transvestisme com les identitats que avui coneixem com a transgènere). La primera era una drac-queen i treballadora sexual i el segon, un drac-king. Als disturbis hi van participar les persones LGBTI+ i persones del barri Greenwich Village (principalment persones racialitzades i de classe treballadora) que estaven cansades dels abusos policials. La policia va ser incapaç de contenir els aldarulls durant les tres nits consecutives que van durar i posteriorment es va organitzar una manifestació i una gran quantitat de persones LGBTI+ s’hi van sumar mostrant-se, públicament, orgulloses de ser elles mateixes i sense vergonya, a pesar de la persecució legal i l’estigma social. L’any següent, en commemoració d’aquests fets, va tenir lloc la primera manifestació per l’alliberament LGBTBI+, que s’ha anat repetint cada any a moltes ciutats arreu del món. Es considera que aquests fets són la primera vegada que el col·lectiu LGBTI+ va deixar de resignar-se a la persecució i va decidir rebel·lar-se per defensar els seus drets.

 

DIA DEL ORGULL LGBTI+ - 7 i 8  de juliol 2023

Lloret continua reivindicant el dret a la llibertat i l’orgull LGBTIQ+ i els dies 7 i 8 de juliol de 2023, a partir de les 21.30 h, a la Plaça Germinal Ros, davant del Teatre de Lloret, acolliran la segona edició Pride.