Ves al contingut. | Salta a la navegació

Servei d'Arxiu i Gestió Documental

Arxivem la COVID-19

Confinament i gestió de la pandèmia. Període: març – agost de 2020

El dia 13 de març del 2020 es va decretar, sobtadament, el confinament de tot el país a causa de la pandèmia produïda per la COVID-19. Després de la sorpresa generalitzada i l’adaptació a la nova situació social, familiar i laboral, el dia 23 de març vam rebre un correu on se’ns demanava ajuda per a deixar constància del que estava passant a tot el país amb motiu de la pandèmia. Arran d’aquella sol·licitud, des del SAMLM vam decidir recuperar la campanya “arxivem el moment” amb l’objectiu que la ciutadania pogués enviar-nos imatges, vídeos i documents de tot el que estava succeint com a conseqüència de la pandèmia. Aquell mateix dia vam difondre la primera publicació a les xarxes socials de l’arxiu: twitter, facebook i Instagram.

Captura_TWITTER_ARXIVEM_COVID

Aquell missatge va arribar a d’altres arxius de Catalunya i, ben aviat, la iniciativa es va escampar a moltes poblacions del nostre país i també de l’estat espanyol. En aquelles circumstàncies tan complicades, els arxius vam ser capaços d’activar la nostra funció social i vam donar una bona resposta a les necessitats que ens plantejava la ciutadania.

Captura_TWITTER_ARXMOM_COVID1

Durant els mesos de confinament, aquest SAMLM va recollir més de 200 aportacions. Tota aquesta documentació ens ocupa 1,20 Gb de memòria, l’hem estructurat en 157 carpetes, on es recullen els 890 fitxers digitals, que tenen formats i continguts molt diversos: cartells, àudios, vídeos, imatges, documents en PDF, dibuixos...  

Any 

Memòria 

Carpetes 

Fitxers 

2020 

1,200 Gb 

157 

890 

El contingut de la documentació és molt variat. Hi ha imatges que mostren iniciatives solidaries de la ciutadania; àudios que expressen emocions en forma de poesia i de cançons; fotografies que mostren la buidor de les places i carrers; vídeos festius; fotografies d’establiments tancats...

A través d’aquesta campanya hem aconseguit que molts ciutadans, per primera vegada a la seva vida, s’acostessin a l’arxiu. L’han descobert, l’han valorat i s’han sentit partícips de la tria i configuració del patrimoni documental de la seva ciutat.