Ves al contingut. | Salta a la navegació

Servei d'Arxiu i Gestió Documental

Sou a: Inici / Seccions / Servei d'Arxiu i Gestió Documental / Els Fons / El quadre de fons / 705.000 Fons Cambra Agrària de Lloret de Mar

705.000 Fons Cambra Agrària de Lloret de Mar

Conjunt de subfons que configuren el fons de la Cambra Agrària de Lloret de Mar

El fons documental identificat globalment com a Cambra Agrària de Lloret de Mar correspon, en realitat, a la producció documental derivada de l’activitat de cinc entitats anàlogues i successives. Totes cinc tenen en comú el fet d’haver-se constituït com a resposta a la necessitat que tenien els pagesos lloretencs de  defensar llurs interessos comuns i poder prestar als afiliats un seguit de serveis i ajuts. Les cinc, a més, es van anar succeint de tal manera que, generalment, la posterior recollia la major part dels socis i la personalitat de l’entitat anterior. La documentació generada per cada entitat s’ha tractat com a subfons inclòs dins del fons global.

icona_edit 705.000 - Fons Cambra Agrària de Lloret de Mar 
Dates del fons: 1906 – actualitat, Inclou documentació de cinc entitats successives que han vetllat pels interessos dels pagesos de Lloret

icona_edit 705.001 - Subfons Sindicat Agrícola
Dates del fons (1906-1938). Primera entitat fundada a Lloret al servei dels agricultors locals. L’objecte de l’associació era  el foment de l'Agricultura i annexos de la mateixa, atenent a la protecció i defensa de les classes agrícoles, a l'establiment de relacions entre els que les componen, alhora que a la seva cultura , instrucció i benestar.

icona_edit 705.002 - Subfons Fraternitat Agrícola
Dates del fons (1916-1935).  Aquesta entitat va funcionar de manera paral·lela i alternativa al Sindicat. De les cinc entitats és la que ofereix més buits i llacunes a causa de la poca documentació que ens n’ha arribat. L’objecte de l’associació era fomentar entre els seus associats la instrucció i il·lustració sobre els moderns cultius agrícoles, treballar mútuament les terres en cas de malaltia, abonar, en part, les pèrdues ocasionades per incendis a la collita de cereals, vigilar les seves terres perquè ningú les perjudiquiicona_edit 705.003 - Subfons Hermandad Sindical de Labradores y Ganaderos de Lloret de Mar.
Dates del fons (1939-1978). Després de la guerra civil el Sindicat Agrícola reprèn l’activitat ajustant l’associació als principis rectors del règim franquista. Es presenta en el seu article primer amb el següent articulat: En el nom de Déu, al servei d'Espanya, i com a instrument de l'Estat, es constitueix la Germandat Sindical de Pagesos i Ramaders de Lloret de Mar enquadrada en la Comunitat Nacional - Sindicalista.

icona_edit 705.004 - Subfons Cambra Agrària de Lloret de Mar 

Dates del fons (1978-1996). Les eleccions sindicals de l’any 1978 marquen l’inici de la trajectòria de la nova entitat o, millor dit, de la nova denominació de la vella entitat. De fet, l’associació s’encarna llavors en dues entitats separades: d’una banda la Cambra Agrària, que assumirà les competències més institucionals de relació amb les Administracions, així com el control de la gestió del crèdit agrari i de les prestacions socials. D’una altra, la societat agrària de transformació (SAT) Agricultors de Lloret, que s’encarregarà de gestionar l’organització de la producció i el funcionament de l’antiga cooperativa.

icona_edit 705.005 - Subfons Agricultors de Lloret SAT.
Dates del fons (1983 - ) El perfil d’aquesta entitat té un caràcter marcadament empresarial molt proper a la cooperativa, per contraposició al més institucional i administratiu que tenia la Cambra Agrària.  Té com a objectius el servei de subministres agraris als seus associats, organització de serveis comunitaris, assessoraments, aprovisionaments de productes per a l’explotació de les finques,...

Torna al Quadre de fons