Ves al contingut. | Salta a la navegació

Servei d'Arxiu i Gestió Documental

Lloret, zona agrícola Km 0

La Unitat de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Lloret de Mar i l’Associació Recull Rural Artesà de Lloret (RRALL) amb el suport del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret (SAMLM) han unit esforços per posar de relleu i acostar al públic el passat agrícola de la vila. És amb aquest objectiu que han preparat l’exposició Lloret, zona agrícola Km 0

Cartell_EXPO_ZONA_AGRICOLAL’exposició neix amb la voluntat, segons el president del RRALL, Rafel Roig de Llobet, de posar en relleu i a l’abast del públic el passat agrícola de Lloret. El conreu de la terra va ser durant anys una pràctica estesa i arrelada a la població i apropar al públic com era la vida i el dia a dia d’un Lloret de pagesos i terrassans. També es vol reivindicar el conreu de la terra i els terrassans, homes però també dones que durant tota una vida es van dedicar a conrear terres alhora que practicaven la pesca. Lloret era de mar i de terra, afirma Rafel Roig.

L’exposició vol mostrar al visitant el fons d’eines, estris i objectes que el RRALL ha salvat, restaurat, conservat, descrit i catalogat durant més de deu anys de treball i a la vegada donar a conèixer el dia a dia i la pràctica de l’activitat agrícola de Lloret. Un Lloret molt desconegut per les generacions més joves, un Lloret de pagesos i terrassans.

Per la seva banda, la directora de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Lloret, Anna Fuentes, ha destacat que Lloret té un passat estretament vinculat amb el mar, però que aquesta exposició també reivindica una part del passat de Lloret que potser no s’ha explicat tant com és el Lloret rural i agrícola, un Lloret de vinyes, de camps i masies, i que conviu amb el Lloret vinculat al mar i la pesca, i amb el passat indià.

L’exposició s’estructura en cinc àrees i a cadascuna d’aquestes àrees el visitant trobarà una selecció d’eines, estris i objectes així com unes lones de grans dimensions amb textos explicatius i imatges que provenen de diferents fons custodiats al Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar. 

La finalitat dels organitzadors de l’exposició és conscienciar el públic del valor patrimonial d'aquests fons d’eines i estris que l’associació ha preservat per tal d’evitar-ne la pèrdua i configurar una visió panoràmica i no exempta de detall de la vida dels nostres avantpassats i treballar per a preservar el passat rural i agrícola de Lloret, segons Rafel Roig.

Exposició en línia: Lloret, zona agrícola Km 0

Reportatge fotogràfic de la instal·lació: Lloret, zona agrícola Km 0

Accés als fons d'entitats i associacions custodiats en el SAMLM

Enllaç al cercador d'imatges custodiades en el SAMLM