Ves al contingut. | Salta a la navegació

Servei d'Arxiu i Gestió Documental

L'arxiu de la família Martínez - Passapera

La família Passapera, documentada ja l'any 1346, és una de les més antigues de Lloret. L'any 1790, Salvador Passapera va obtenir el títol d'apotecari i, des de llavors i fins a l'actualitat, aquesta família ha exercit l'activitat farmacèutica a Lloret de forma ininterrompuda. Al segle XIX, el fill de Salvador Passapera, Joaquim, es va casar amb Antònia Campderà, filla del prestigiós metge lloretenc Francesc Campderà. Més endavant, la filla d'aquest matrimoni, Mercedes, es va casar amb el farmacèutic gironí Eduard Martínez Dalmau.

cartell exposició PassaperaEmili Martínez Passapera (1876-1964), fill de Mercedes i Eduard, fou una persona il·lustrada, de grans inquietuds culturals i amb una profunda implicació amb la vida social de Lloret, que va continuar amb el seu fill Àngel Martínez de la Guàrdia (1915-2007). D'aquesta manera, en un fons familiar composat fins aleshores per les habituals compra-vendes, testaments o capítols matrimonials i per publicacions i estudis relacionats amb la farmacologia, a partir de les aportacions d'Emili Martínez i, posteriorment, d'Àngel Martínez, s'hi va anar aplegant molta altra documentació, de procedència molt diversa.

En primer lloc, hem de destacar un conjunt ingent de documents i dossiers de temàtiques lloretenques (excavacions arqueològiques, tradicions populars, referències històriques, esports, commemoracions del mil·lenari i de l'òpera Marina...) i diferents tipus de col·leccions (prospectes, cartells, fulletons i timbres oficials). També és remarcable la correspondència familiar amb diverses personalitats, sobretot, del món cultural i polític del moment (Jacint Verdaguer, Ferran Agulló, Francesc Cambó, Josep Puig i Cadafalch, Joan Amades, Pau Casals...).

Una part important del fons està composada, també, per una nodrida biblioteca de temàtiques molt diverses i, fruit de l'afició d'Emili Martínez per la fotografia, per un excel·lent fons d'imatges, la major part del qual el conformen instantànies preses al Lloret de la primera meitat i mitjans del segle XX, que ens permeten conèixer admirablement com era la vila i què hi passava en aquella època.

Des de l'any 1998 la família Martínez ha anat ingressant bona part del seu fons documental en el Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar per tal que es conservi en les millors condicions i pugui posar-se a l'abast dels estudiosos i investigadors que vulguin consultar-la. L'exposició que presentem és només una petita mostra de tot el que hi podem trobar.

 

Exposició en línia: L'Arxiu de la família Martínez-Passapera

Tríptic de l'exposició en línia: L'Arxiu de la família Martínez-Passapera

Accés als fons patrimonials custodiats en el SAMLM

Cerca pel fons d'imatges del SAMLM