Ves al contingut. | Salta a la navegació

Agenda XXI

Sou a: Inici / Seccions / Agenda XXI / Treball en xarxa / Treball en xarxa

Treball en xarxa

Un dels fets a tenir en compte en el moment d'iniciar el procés d'Agenda 21 a Lloret de Mar era la manca de referents de poblacions que estiguessin treballant en processos d'Agenda 21 local i que tinguessin com a fet transversal el turisme. Això va portar a treballar, de forma coordinada amb l'Ajuntament de Lloret de Mar, en la recerca de poblacions similars a Lloret per compartir problemàtiques i eventualment iniciar projectes comuns en el camp del turisme i la sostenibilitat. Cal recordar que des del principi s'ha estat associat amb l'ICLEI (el Consell Internacional per a les Iniciatives Ambientals Locals), que és un organisme que concentra molta informació pel que fa referència al desenvolupament sostenible a nivell local i és el referent mundial pels processos d'Agenda 21 Local. Així doncs, el treball en xarxa al llarg d'aquest temps ens ha permès conèixer bones pràctiques en temes de medi ambient -i de desenvolupament sostenible de forma àmplia- que poden reproduir-se, adaptades, a Lloret de Mar.

Cada cop són més els diversos àmbits territorials que volen desenvolupar els seus propis processos d'Agenda 21. Podríem citar-ne dos que estan iniciats, encara que amb fases diferents de desenvolupament:

  • L'Agenda 21 de la Comarca de la Selva
  • L'Agenda 21 de Catalunya

Xarxes catalanes de caire general: sobre sostenibilitat

  • El CILMA (el Consell d'Iniciatives Local per al Medi Ambient de les comarques de Girona). Qualsevol consistori de les comarques de Girona pot formar-ne part. Des de l'Agenda XXI també s'ha col·laborat en aquesta representació.
  • La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat Té el seu àmbit natural a les comarques de Barcelona, però hi poden participar municipis d'arreu de Catalunya com passa. És la xarxa amb més experiència a Catalunya. Ha tingut un grup de treball dedicat exclusivament al turisme i la sostenibilitat.

De caire més específic: relatives a turisme i sostenibilitat

  • Network on sustainable tourism . És una xarxa en la qual s'està participant. Coordinada per l'ICLEI, hi participen poblacions mediterrànies costaneres d'Itàlia, Tunísia, Grècia, Israel, Catalunya i Espanya amb problemàtiques semblants . Una de les tasques principals que vol dur a terme és influenciar en les conductes dels turistes que visiten les destinacions membres de la xarxa. Ja ha presentat diversos projectes a les iniciatives comunitàries INTERREG per complir amb aquest objectiu.
  • Tourism-site . És una xarxa amb seu a Brussel·les que agrupa destinacions turístiques d'arreu d'Europa. Pretén promoure també tot allò que fa referència al turisme i la sostenibilitat. Un dels seus camps de treball és la formació per donar suport a les iniciatives de turisme sostenible.

SUVOT - SUSTAINABLE & VOCATIONAL TOURISM

Turisme sostenible i professional (vocacional) 

  • Contingut de l'operació : El projecte SUVOT té la intenció de compartir i ampliar l'experiència de la província de Rímini en el marc del projecte Estratègies i Instruments per un Turisme Sostenible en l'Àrea de la Mediterrània Costera amb la col.laboració i guiatge de l'ICLEI (Governs Locals per a la Sostenibilitat). Aquest projecte ha configurat una xarxa de ciutats interessades en trobar solucions comunes per a lluitar contra els efectes negatius del turisme de masses i disposats a unir un moviment mundial d'administracions locals que volen millores tangibles en la sostenibilitat global, especialment enfocat a les condicions ambientals, tot acumulant accions locals.
  • Objectiu del projecte: L'objectiu del projecte SUVOT és transferir els resultats aconseguits per ajudar a les administracions locals en àrees turístiques i contribuir a la seva capacitat per afrontar els reptes globals i aprendre "dels errors del passat".
    L'intercanvi d'experiències serà organitzat a través de tallers que s'enfoquin en particular a: (1) els avantatges dels ecolabel i els Sistemes de Gestió Ambientals (ISO 14000 O EMAS II), (2) les tècniques per a avaluar la capacitat de càrrega de les destinacions turístiques i els instruments per a arribar a un comportament més sostenible per part dels turistes. A més, el projecte té la intenció d'augmentar la consciència de les administracions locals sobre el tema emergent del turisme professional (o vocacional) (VT); es tracta d'un tipus de turisme motivat per sensibilitats específiques i interessos de la gent: patrimoni, naturalesa, esport i benestar, oci, etc. VT podria trencar la uniformitat "del turisme genèric", que encara té forts efectes sobre la sostenibilitat del turisme. El projecte té la intenció de reforçar les línies d'acció del Network of Cities for Sustainable Tourism / Xarxa de Ciutats per al Turisme Sostenible dirigint un model conceptual i operatiu en el qual el turisme sostenible i el turisme professional (vocacional) -que és la demanda turística del futur- haurien d'estar estrictament integrats.
  • Les activitats principals seran : tallers i seminaris de formació per a disseminar els instruments ja existents; i les pràctiques: investigacions sobre nous models de consum basat en les vocacions; investigacions sobre les vocacions i els trets ambientals de les àrees implicades en el projecte. Els productes seran: directrius de desenvolupament urbanes i espacials per a transformar la cultura local i les tradicions en productes de turisme professionals; un pla a mitjà termini per a fer la Xarxa de Ciutats per a un Turisme Sostenible (Network of Cities for Sustainable Tourism) un dels instruments principals per a confirmar el turisme sostenible i professional/vocacional a Europa; nous conceptes de productes turístics sostenibles basats en les vocacions dels territoris implicats.

Socis 

  1. Province of Rimini (I) lead partner
  2. Blackpool Borough Council (UK)
  3. Foundation for the legacy of al-Andalus development (E)
  4. Kallithea-Rhodes Sustainability (GR)
  5. Municipality of Lloret de Mar (E)
  6. Association of the Municipalities of the Western Sun Coast (E)
  7. Municipality of Bologna (I)
  8. Birstonas Development Agency (Lituania)
  9. Mid Sweden University (S)
  10. ICLEI - European Secretariat (Freiburg, Germany)
  11. Appennino Genovese (I)

Projecte INTERREG Adriatic Action Plan 2020 

Local Agenda 21 for Adriatic Sea Region

Aquest projecte, realitzat a partir del Fòrum de Ciutats i Pobles de l'Adriàtic, vol potenciar i endegar la implementació d'un procés d'Agenda 21 Local en aquest marc territorial, a totes dues bandes de l'Adriàtic, tot generant un escenari comú en què la sostenibilitat sigui l'eix central. El Fòrum consta de 43 membres provinents de ciutats costaneres d'Albània, Bòsnia-Herzegovina, Croàcia, Grècia, Itàlia, Sèrbia-Montenegro i Eslovènia. 

Poblacions participants: Ancona (Lead Partner), Brindisi, Molfetta, Pesacra, S.Benedetto del Tronto, Pesaro, Ravenna, Venezia, Koper, Izola, Rijeka, Split, Bar, Shkoder, Lezhe, Durres, Corfu, Provincia di Bari, Provincia di Ravena, Lower Austria, Instituto Tecnologico de Canarias, UBC - Union of Baltic Cities. 


Paper de Lloret de Mar 

Lloret oferirà formació als municipis de l'Adriàtic sobre el desenvolupament d'un procés d'Agenda XXI Local en un municipi litoral a partir de l'experiència pròpia. Una de les trobades d'aquest projecte es va realitzar a Lloret, el 25 de febrer 2005. De la mateixa manera Lloret també participarà en alguna de les trobades en territori Italià. La tria de Lloret com a partne r en aquest projecte es basa en les seves experiències en el marc de la regeneració d'una població turística madura i del desenvolupament d'un procés d'Agenda XXI Local. 

UN PARELL DE TEMES A DESTACAR DINS DELS QUALS S'HA PARTICIPAT 

GRI Tour Operators' Sector Supplement . Sustainability Reporting and performance indicators , elaborat pels principals majoristes de viatges del món (TO) i en el qual es va convidar Lloret de Mar, a través de l'Agenda XXI, a participar en la seva redacció. Es tracta d'un procés pel qual un conjunt de majoristes de viatges van elaborar una guia i uns indicadors de referència per avaluar l'impacte que les seves decisions poden tenir sobre l'estat del medi ambient. Aquesta iniciativa va sorgir a partir del Programa de Nacions Unides pel Medi Ambient i un acord entre els principals TO mundials. Si ja fa uns anys els principals TO expressaven la seva preocupació pels temes ambientals i com els seus clients els els estaven demandant. La realització d'aquesta guia representava un pas més enllà perquè concretava tot un seguit de compromisos i/o actuacions que els TO volien incorporar dins de la seva estratègia de negoci - o que recomanarien a la resta d'agents implicats en el turisme- per fer que el turisme sigui una activitat sostenible tant ambientalment com econòmicament. 

El GRI Tour Operators' Sector Supplement va ser redactat per un Multi-stakeholder working group (MSWG) constituït expressament i , coordinat pel programa de Nacions Unides pel Medi Ambient (UNEP), va realitzar el seu treball durant més d'un any . Dins d'aquest grup i afegint-se als principals TO de renom mundial hi va participar també un heterogeni grup d'agents que intervenen en la cadena de valor del producte turístic: companyies aèries, de creuers, de transport per carretera; organitzacions hoteleres i de consumidors; ONGs, sindicats internacionals, entre d'altres. Entre els participants convidats -i com a únics representants de les destinacions turístiques mundials- hi havia l'Ajuntament de Lloret de Mar, a través de l'Agenda XXI Local. 

L'Agenda XXI ha difós el document resultant al sector turístic lloretenc, fent-ne, per la seva importància, fins i tot un monogràfic en forma de butlletí. 

Agenda 21 per al turisme europeu 

La Direcció General d'Empresa -unitat de turisme- de la Comissió Europea es va adreçar a l'Agenda XXI de Lloret de Mar formulant la següent petició: es demanava la seva implicació i la d'un empresari lloretenc, tenint present la seva pròpia experiència dins de l'Agenda XXI de Lloret de Mar, dins del procés d'elaboració d'una Agenda 21 per al turisme europeu . Es va passar a formar part del Steering Comitee, una comissió reduïda de persones d'arreu d'Europa, encarregades de debatre l'esborrany del document " Orientacions bàsiques per a la sostenibilitat del turisme a Europa" que havia de ser l'embrió del futur document d'una Agenda 21 per al turisme europeu. 

Tot participant-hi, es va comunicar al sector turístic lloretenc l'existència d'aquest document i dins del procés d'exposició pública es va realitzar una sessió específica de treball a Lloret, organitzada per l'Agenda XXI, en què es van reunir els comentaris i es van enviar a la Comissió Europea. Posteriorment l'Steering Comitee va continuar amb el procés. En aquest moment la Comissió Europea ha adoptat el document "Orientacions bàsiques per a la sostenibilitat del turisme a Europa" i preveu tenir enllestit el document de l'Agenda 21 per al turisme europeu amb totes les accions a desenvolupar cap al 2007. Es preveu que d'aquí al 2007 ja es vagin, però, desenvolupant determinades accions.