Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / Ajuntament / Comunicació i publicacions / Sala de Premsa / S’obre al públic el jaciment ibèric del Turó Rodó de Lloret de Mar

S’obre al públic el jaciment ibèric del Turó Rodó de Lloret de Mar

Aquest nou espai forma part a partir d’ara de l’oferta turística cultural del municipi, juntament amb d’altres jaciments ibers de Lloret
02-06-2017


L’Ajuntament de Lloret, aquest divendres, 2 de juny, ha obert al públic el jaciment ibèric del Turó Rodó. En l’acte d’inauguració de l’espai, s’ha presentat la reconstrucció d’una casa ibera, feta amb l’objectiu de donar a conèixer aquest tipus de construcció al públic lloretenc i forà. De les set cases adossades a la muralla nord que té el Turó Rodó, s’ha reconstruït la casa número 6, situada a la zona central del rengle de set cases a la part interna de la muralla.

L’alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, ha agraït la implicació de la Generalitat i ha remarcat que “la museïtzació del poblat ibèric ha estat possible gràcies al Pla de Foment de Turisme”.

La directora de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Lloret, Anna Fuentes, ha explicat que “la reconstrucció ha estat dirigida i supervisada per l’arqueòleg Jordi Moré, expert en arquitectura ibera, que ha seguit la premissa bàsica de respecte total per les estructures arqueològiques originals. Així mateix, ha dit Fuentes, amb la intenció d’efectuar una reconstrucció seguint els criteris bàsics de l’arqueologia experimental, s’han fet servir tècniques i materials constructius iguals als que s’utilitzaven en època ibèrica. El resultat ha estat una reconstrucció fidel del que va ser aquesta casa, fet que ha de permetre un discurs pedagògic adient de cara a la seva difusió entre els visitants”.

L’interior de la casa s’ha ambientat amb objectes i mobiliari per oferir una imatge fidel de com podia haver estat. La casa ibèrica que s’ha reconstruït pertany al tipus més repetit al Turó Rodó. És de planta quadrangular i estava composta per dues sales. Una sala més gran al fons, que tindria més aviat funcions de residència i emmagatzematge, i una avantsala més petita a davant, que estava destinada principalment al treball, com per exemple petites activitats artesanals o domèstiques. Aquesta distribució arquitectònica és una de les més habituals en l’arquitectura ibèrica, i a Lloret de Mar també la trobem representada en d’altres jaciments ibèrics, com el del Puig de Castellet o el de Montbarbat.

El regidor de Cultura, Albert Robert, ha dit que amb l’obertura al públic d’aquest espai “es dona per finalitzada la museïtzació d’aquest jaciment que, a partir d’ara, entrarà a formar part de l’oferta turística cultural del MOLL (Museu Obert de Lloret) i de la Ruta del Ibers”.

El poblat ibèric del Turó Rodó es va fundar provablement pel voltant del 200 aC, ja en plena romanització, quan el territori estava pacificat i altres assentaments, com el del Puig de Castellet, s’estaven despoblant. Una de les possibles hipòtesis, en relació amb la seva fundació, és que va ser creat per individus procedents del Puig de Castellet a la recerca d’una zona ben comunicada i més propera al mar (que és una gran font d’aliments). Cap a l’any 60 aC, el procés de romanització havia pacificat la zona totalment i ja no tenia sentit viure en assentaments allunyats i fortificats. Els poblats fortificats, com el del Puig de Castellet, van ser abandonats i es van crear nous nuclis de població més propers als camps de conreu, les platges i les vies de comunicació.

La descoberta del jaciment data de l’any 1925, quan Enric Botet i Sisó, apotecari de Lloret, va localitzar les restes arqueològiques durant la construcció d’un camí. Des de les excavacions arqueològiques dels anys 2000-2003, l’assentament tardoibèric es coneix en la seva totalitat. Està estructurat en quatre zones: el sistema defensiu i d’accés al recinte, l’àrea oberta central, les set cases adossades a la part de dins de la muralla nord i les petites estances de la banda sud.

Jornades de portes obertes a Turó Rodó del 2 al 4 de juny

Amb la finalitat de donar a conèixer el jaciment, l’Ajuntament de Lloret ha programat des del divendres 2 al diumenge 4 de juny jornades de portes obertes gratuïtes a l’espai. A més, s’han programat visites guiades gratuïtes a les 10.00 h, a les 12.00 h i a les 17.30 h tant el dissabte 3 com el diumenge 4 de juny. Com que les places són limitades, es recomana inscripció prèvia trucant al 972 36 44 54 o bé al web www.patrimoni.lloret.cat.