Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / Ajuntament / Comunicació i publicacions / Sala de Premsa / Lloret, zona agrícola Km 0, una exposició per posar en valor el passat agrícola de Lloret

Lloret, zona agrícola Km 0, una exposició per posar en valor el passat agrícola de Lloret

L’Ajuntament de Lloret i l’Associació RRALL amb el suport de l’Arxiu Municipal obren les portes dissabte, dia 16 de gener, a una nova exposició que es podrà visitar a Can Saragossa
14-01-2021


La sala d’exposicions de la Masia de Can Saragossa de Lloret tornarà a un segle enrere per explicar el passat agrícola de la població. Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Lloret i l’Associació Recull Rural Artesà de Lloret (RRALL) amb el suport del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret (SAMLM) han unit esforços per posar de relleu i acostar al públic el passat agrícola de la vila. És amb aquest objectiu que han preparat l’exposició Lloret, zona agrícola Km 0, que es podrà visitar en aquest espai a partir de dissabte, 16 de gener. 

Durant més d’un any, fins al 31 de maig de 2022, l’exposició estarà oberta al públic en aquest espai, amb la voluntat, segons el president del RRALL, Rafel Roig de Llobet, de posar en relleu i a l’abast del públic el passat agrícola de Lloret. 

El conreu de la terra va ser durant anys una pràctica estesa i arrelada a la població i apropar al públic com era la vida i el dia a dia d’un Lloret de pagesos i terrassans és la finalitat d’aquesta mostra. També es vol reivindicar el conreu de la terra i els terrassans, homes però també dones que durant tota una vida es van dedicar a conrear terres alhora que practicaven la pesca. Lloret era de mar i de terra, afirma Rafel Roig. 

L’exposició vol mostrar al visitant el fons d’eines, estris i objectes que el RRALL ha salvat, restaurat, conservat, descrit i catalogat durant més de deu anys de treball i a la vegada donar a conèixer el dia a dia i la pràctica de l’activitat agrícola de Lloret. Un Lloret molt desconegut per les generacions més joves, un Lloret de pagesos i terrassans, ha afegit Roig. 

Per la seva banda, la directora de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Lloret, Anna Fuentes, ha destacat que Lloret té un passat estretament vinculat amb el mar, però que aquesta exposició també reivindica una part del passat de Lloret que potser no s’ha explicat tant com és el Lloret rural i agrícola, un Lloret de vinyes, de camps i masies, i que conviu amb el Lloret vinculat al mar i la pesca, i amb el passat indià. 

L’exposició s’estructura en cinc àrees i a cadascuna d’aquestes àrees el visitant trobarà una selecció d’eines, estris i objectes així com unes lones de grans dimensions amb textos explicatius i imatges que provenen de diferents fons custodiats al Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar. Les àrees son:

  1. Lloret, zona agrícola
  2. Hortes, les de Lloret
  3. A l’ombra del pagès creix la vinya
  4. El batec del bosc
  5. Rere els murs de la llar

La finalitat dels organitzadors de l’exposició és conscienciar el públic del valor patrimonial d'aquests fons d’eines i estris que l’associació ha preservat per tal d’evitar-ne la pèrdua i configurar una visió panoràmica i no exempta de detall de la vida dels nostres avantpassats i treballar per a preservar el passat rural i agrícola de Lloret, segons Rafel Roig. 

Per la seva part, el regidor de Patrimoni Cultural, Xavier Flores, ha dit que l'exposició esdevé un homenatge a la gent del camp, mostrant el patrimoni i les condicions en què es treballava, i les especialitzacions agràries i ha convidat a tothom a visitar-la. 

 Aquesta exposició romandrà a Can Saragossa fins al 31 de maig de 2022. Es podrà visitar cada dia de 10 a 13 hores. L’entrada és gratuïta per a totes aquelles persones que tenen el carnet del MOLL (Museu Obert de Lloret).