Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / Ajuntament / Comunicació i publicacions / Sala de Premsa / Lloret recupera la memòria històrica republicana a través d’una acció conjunta entre el Teatre, la Biblioteca i l’Arxiu

Lloret recupera la memòria històrica republicana a través d’una acció conjunta entre el Teatre, la Biblioteca i l’Arxiu

La programació de l’espectacle Vidas Enterradas el 20 de febrer al Teatre de Lloret ha estat el motiu perquè els tres departaments municipals facin difusió dels fons documentals relatius a la Guerra Civil, l'exili i la repressió franquista
18-02-2021


Lloret de Mar destina el mes de febrer a parlar sobre la memòria històrica republicana a través d’accions conjuntes impulsades pel Teatre Municipal, el Servei d’Arxiu Municipal (SAMLM) i la Biblioteca.

Arran de la programació de l’espectacle Vidas Enterradas al Teatre de Lloret el proper dissabte 20 de març, l’Arxiu i la Biblioteca s’han sumat a la iniciativa i durant unes setmanes divulgaran documentació i bibliografia vinculada amb el franquisme i la Guerra Civil espanyola.

L'obra teatral Vidas Enterradas recupera la memòria de les persones que van ser assassinades durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, a través d'una sèrie de monòlegs que reconstrueixen el testimoni de sis protagonistes reals.

Basada en el serial radiofònic del programa "A vivir que son dos días" de la Cadena SER, l'obra arriba al Teatre de Lloret aquest dissabte 20 de febrer, amb dues funcions, a les 12 i a les 20 hores.

Poques vegades quatre companyies teatrals de diferents indrets de la península es posen d’acord i uneixen esforços per a portar a terme un treball artístic tan brillant i colpidor alhora, i molt menys si aquest és el de la recuperació de la memòria històrica a partir de sis casos reals. El resultat és aquest seguit de sis de monòlegs, que podem qualificar com a  sis peces microteatrals, i que ens apropen als protagonistes de cada història real que encara avui roman enterrada. L’espectacle va ser finalista als Premis Max l’any 2020 en la categoria de millor autoria teatral.

Es tracta d’un espectacle amb aforament molt reduït a causa de la pandèmia. Per poder garantir les distàncies sanitàries de seguretat, s’han programat dues funcions: a les 12.00 h i a les 20.00 h. Per a la funció de la nit les entrades ja fa dies que estan exhaurides. Encara en queden per a la funció de les 12.00 h i es poden comprar a través d’aquest enllaç: https://www.teatredelloret.cat/ca/vidas-enterradas.

La programació d’aquest espectacle ha permès una col·laboració entre el Teatre, l’Arxiu i la Biblioteca de Llore0,t que aquests dies estan difonent els documents, llibres i pel·lícules que tenen en els seus fons sobre la Guerra Civil i la repressió franquista.

Així, el Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar publica a les xarxes socials tots els divendres del mes de febrer, diferents microhistòries que estaran vinculades amb la Guerra Civil i la repressió franquista. Sota el títol de Memòria republicana. Testimonis de la Guerra Civil a Lloret de Mar, es fa difusió dels records que alguns descendents de les víctimes han volgut compartir mitjançant entrevistes personals. Són vivències doloroses que han estat silenciades durant molts anys. Les famílies Castelló-Casals, Austrich-Martell, Ros-Martí, Sala-Carreras i Reixach són les protagonistes d’aquestes microhistòries que, a més, quedaran recollides a la pàgina web del Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar i que es pot consultar a través d’aquest enllaç: https://www.lloret.cat/seccions/arxiu-municipal.

A més, durant aquesta setmana, els dies 16, 17 i 18 de febrer, el SAMLM està publicant a les seves xarxes socials una selecció de documents relacionats amb el conflicte de la Guerra Civil i la repressió franquista.

Per la seva banda, la Biblioteca de Lloret ha condicionat un espai de l’equipament on es poden consultar una sèrie de llibres i pel·lícules que estan relacionats amb la Guerra Civil i l'exili.

La documentació d’aquest fons que té la Biblioteca de Lloret també es pot consultar en línia a través d’aquest enllaç: https://www.bibgirona.cat/biblioteca/lloret-de-mar-biblioteca-municipal/opac.

Finalment, el 5 de març, el Teatre de Lloret acull un altre espectacle sobre memòria històrica. Es tracta de l’espectacle Amor Oscuro. Sonetos, de la companyia aragonesa Producciones Viridiana. Un espectacle que explica que el mes de desembre de 1983, gairebé 50 anys després de la seva escriptura, es van publicar, per primera vegada, els Sonetos de Amor oscuro de Federico García Lorca, en una edició clandestina. Com havia estat possible que durant mig segle aquests versos, probablement els millors de Lorca, haguessin estat ocults? L’obra és, doncs, la història d’una ocultació, dels versos desapareguts d’un poeta desaparegut. Una història de por i de silenci, a través d’onze personatges i onze sonets. L’espectacle no és una obra de teatre tradicional, tal com les entenem, tampoc és un recital poètic, és un lloc on poder escoltar els millors versos de Federico García Lorca, però també per a conèixer alguna cosa més: per què i com es van escriure aquests sonets i per què es van ocultar.

arxivat sota: , ,