Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / Ajuntament / Comunicació i publicacions / Sala de Premsa / Lloret presenta una nova visita guiada dedicada a Sorolla i la seva vinculació amb el paratge de Santa Cristina

Lloret presenta una nova visita guiada dedicada a Sorolla i la seva vinculació amb el paratge de Santa Cristina

L’activitat la promou l’Ajuntament de Lloret i s’emmarca en els actes de Lloret Capital de la Cultura Catalana
10-08-2023


 

Lloret ha presentat avui una nova visita teatralitzada. Sota el títol, Sorolla a Santa Cristina, la visita vol posar en valor el procés creatiu i les vicissituds de l’artista valencià fins a trobar el paratge de Santa Cristina de Lloret de Mar com a teló de fons de la tela a l’oli “Cataluña”, coneguda també per “El pescado”.

La nova visita, que s’ha programat pels 3,10,17,24 de setembre i el 1 d’octubre al paratge de Santa Cristina, s’ha presentant avui coincidint amb el dia que es commemora el centenari de la seva mort.

Joaquin Sorolla i Bastida (València, 27 de febrer de 1863 -Cercedilla , 10 d’agost de 1923)  data de l’any 1915. Va ser un encàrrec de l’hispanòfil Archer Milton Huntington com a part de la col·lecció de gran format denominada “Visión de España” per a l’Hispanic Society of America, de Nova York. Aquest any, coincidint amb la celebració de Lloret Capital de la Cultura Catalana 2023 es vol posar en valor la vinculació de Sorolla amb Lloret i per això s’ha encarregat a l’empresa cultural, Amargura Cultura, la producció i teatralització d’aquesta nova proposta cultural.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Lloret, Isabel Bernal, ha posat en valor el fet que “aquesta visita permetrà gaudir de la presència de l’artista impressionista, Joaquín Sorolla. Interpretat per l’actor lloretenc, Joan Roma Ortiz, que li donarà vida al personatge, que guiarà als assistents per la historia que va portar a Sorolla fins a Lloret i triar Santa Cristina per plasmar-la per l’encàrrec de la col·lecció de l’Hispanic Society”.

Actualment el quadre està penjat en el museu Hispanic Society of America de Nova York. Es tracta d’un quadre de tres metres i mig d'alçada per gairebé cinc d'amplada i que mostra un dels espais més bells i emblemàtics de Lloret de Mar: la cala de Santa Cristina.

Impulsada per la unitat de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Lloret i la Capital de la Cultura Catalana, “aquesta visita permet posar en valor Lloret”, en paraules de la regidora de Patrimoni Cultural, Marina Nicolás, ja que ha recordat que “la cala de Santa Cristina ocupa el fons paisatgístic d'aquest oli sobre llenç que té el peix com a motiu principal”.

Una cala que va ser identificada com a tal pel lloretenc Sebastià Ruscalleda, fa més de 30 anys i que arran d’aquest descobriment va escriure el llibre titulat “Sorolla a Santa Cristina” (1993). Ruscalleda explica en aquest llibre que va poder confirmar que realment era Santa Cristina a través de la correspondència de Sorolla amb la seva esposa. En una d’aquestes cartes Sorolla li descriu el paisatge a la seva esposa, Clotilde García del Castillo: Santa Cristina es una maravilla. Grandes pinos sobre el monte, con escollos claros de color, sobre una mar maravillosa, de azul y verde. Algo griego y estupendo.

Actualment aquesta correspondència -un total de 533 cartes- es troba publicada íntegrament en dos volums recollits sota el títol Epistolarios de Joaquín Sorolla.

La setmana que ve ja es podran comprar les entrades per aquesta visita que es farà al paratge de Santa Cristina. L’alcalde de Lloret, Adrià Lamelas, que ha agraït la col·laboració de l’Obreria de Santa Cristina, remarca que “es una proposta cultural que explica la nostra historia com a lloretencs i a la vegada posa en valor la bellesa de la nostra població”. És per això que Lamelas ha convidat a lloretencs i visitants a participar d’aquesta nova proposta que es realitzarà durant els quatre diumenges de setembre i el primer diumenge del mes d’octubre.