Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / Ajuntament / Comunicació i publicacions / Sala de Premsa / Lloret de Mar, nou membre de l’ICOMOS en la categoria de Patrimoni Cultural

Lloret de Mar, nou membre de l’ICOMOS en la categoria de Patrimoni Cultural

L’ICOMOS és el Consell Internacional dels Monuments i Llocs Històrics, el principal fòrum nacional i internacional per debatre els reptes específics vinculats amb el patrimoni cultural
17-06-2020


Lloret de Mar ha estat admès com a nou membre del Consell Internacional dels Monuments i Llocs Històrics (ICOMOS), concretament en la categoria de Patrimoni Cultural. Lloret hi entra a formar part a través del MOLL (Museu Obert de Lloret) que en gestiona els diferents equipaments del patrimoni cultural. D’aquesta manera, el municipi, entra a formar part de la xarxa internacional més important dedicada a aquest tipus d'equipaments. 

L’ICOMOS és un organisme internacional dedicat específicament a debatre problemes i solucions per a la conservació i gestió del patrimoni cultural. Un dels seus objectius és donar suport als professionals que treballen en aquest àmbit i formular eines de treball més efectives. Així doncs, tant a nivell global com dins dels diferents comitès nacionals, s’organitzen congressos i publicacions per analitzar els reptes i posar en comú estratègies en àrees com la conservació, la seguretat, les activitats, la sostenibilitat, la comunicació i la creació de públics, entre d'altres. Per aquest motiu s'ha convertit en un dels instruments essencials per a la formació dels tècnics i una de les principals plataformes per a l'intercanvi de coneixements especialitzats. 

La setmana passada es va fer públic que Lloret de Mar ha estat admès com a nou membre de l’ICOMOS, juntament amb la comarca del Maestrat, a Terol. El regidor de Patrimoni Cultural, Xavier Flores, ha valorat de forma molt positiva aquest anunci, ja que considera “Que ajuda a consolidar Lloret dins del panorama internacional de la gestió del patrimoni cultural”. 

L’ICOMOS és un cos assessor de la UNESCO i apareix reconegut com a tal especialment en la Convenció de Patrimoni Mundial de l’any 1972. Actualment compta amb prop de 10.000 membres de 151 països, 106 dels quals amb comitè nacional com és el cas d’Espanya, i amb 28 comitès científics. Així mateix rep el suport de membres institucionals d’unes 300 organitzacions internacionals vinculades amb la cultura o la ciència des de l’àmbit humanístic fins al tècnic. Els membres de l’ICOMOS contribueixen a la conservació del patrimoni, al progrés de les tècniques de restauració i al desenvolupament de normes per a tots els béns del patrimoni cultural, edificis, ciutats històriques, jardins històrics, paisatges culturals i jaciments arqueològics. Es tracta d’una xarxa d’experts que col·laboren en un intercanvi interdisciplinari entre els seus membres.

L’Estat Espanyol compta amb un comitè nacional de l’ICOMOS, amb seu a Madrid i està integrat per professionals d’alt nivell, especialistes en la defensa i la conservació del patrimoni historicocultural de l’estat. 

  • El MOLL entra també en FASE III

Lloret de Mar i els seus equipaments culturals han entrat des d’aquest dilluns 15 de juny en Fase III de desconfinament per la covid-19.. Això ha comportat alguns canvis en les mesures preventives dels seus equipaments i  significa que l’aforament per  visitar els espais del MOLL (Jardins de Santa Clotilde, Museu del Mar, Turó Rodó, Castell de Sant Joan i Can Saragossa) es situa al 50% de la seva capacitat total.

Una altra novetat és que es retira la necessitat d’entrar amb guants a Can Saragossa i al Museu del Mar i que no obre al públic la casa museu de Can Font. 

La directora de patrimoni cultural de l’Ajuntament de Lloret, Anna Fuentes, ha destacat que: “Amb aquesta nova fase es pot accedir a alguns equipaments en grups de fins a 20 persones, cosa que ens permet recuperar les visites teatralitzades al nostre patrimoni, una oferta que fa anys que té molt d’èxit, ja que permet conèixer Lloret i la seva història d’una forma amena i desenfadada però amb total rigor històric”.

arxivat sota: Actualitat