Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / Ajuntament / Comunicació i publicacions / Sala de Premsa / Lloret celebra aquest cap de setmana el Dia Internacional dels Museus i el Dia Marítim Europeu

Lloret celebra aquest cap de setmana el Dia Internacional dels Museus i el Dia Marítim Europeu

S’han previst jornades de portes obertes, visites guiades i una obra de teatre
16-05-2018


Coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, que se celebra el 18 de maig arreu d’Europa, i el Dia Marítim Europeu, que se celebra el 20 de maig, es podran visitar de forma gratuïta alguns equipaments del MOLL de Lloret (Museu Obert de Lloret). En concret aquests dos dies estaran oberts al públic el Museu del Mar, Can Saragossa i Es Tint. I, a més, s’han organitzat visites guiades.

Segons el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Lloret, Albert Robert, és una oportunitat per gaudir d'una forma diferent dels espais i les seves col·leccions

Cal destacar que Lloret s’afegeix, a més, a la celebració de la Nit dels Museus amb l’espectacle teatral Les Cartes, una peça escrita per Víctor Català (Caterina Albert) que la companyia DDT Teatre ha convertit en un monòleg. Amb totes les localitats exhaurides, el monòleg es farà el dissabte 19 de maig a les 21.00h al Museu del Mar de Lloret afegint-se així a la celebració de La Nit dels Museus.

El Dia Internacional dels Museus (DIM) és un esdeveniment organitzat pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) des del 1977, que té com a objectiu conscienciar els ciutadans sobre el paper dels museus en el desenvolupament de les societats. Enguany se celebra la 41a edició, que està dedicada al tema Museus hiperconnectats: nous enfocaments, nous públics, reconeixent les connexions que els museus estableixen amb la comunitat, el seu paisatge cultural o el seu entorn natural. El tema d’aquest DIM 2018 incideix en l’oportunitat que tenen els museus de cercar nous enfocaments i nous públics a través de l’anàlisi, la consolidació i la creació de connexions. Més enllà de l’ús i l’aprofitament de les noves tecnologies, els museus participen cada cop més del seu entorn immediat, treballen amb la comunitat local i desenvolupen projectes de col·laboració amb nous segments de públic que també estableixen connexions.   

. Diumenge 20 de maig: Dia Marítim Europeu

Des de l’adopció del Llibre Verd sobre el futur de la política marítima l’any 2006, la Comissió Europea va endegar una nova iniciativa que aglutinava totes les parts interessades en assumptes marítims amb l’objectiu d’establir una nova política marítima integrada. Va néixer així, entre altres iniciatives, el Dia Marítim Europeu, celebració en què s’organitzen activitats i esdeveniments dels diversos sectors marítims amb la voluntat d’incrementar la visibilitat de l’Europa marítima.

És per això que des de la Xarxa de Museus de la Costa Catalana s’ha programat per aquest 20 de maig una acció simbòlica conjunta, l’hissada d’una banderola. Aquesta iniciativa té l’objectiu de fer visible aquest patrimoni i la seva problemàtica a la nostra àrea catalana, però vol també estendre’s fins a Europa.

La costa dels Països Catalans ha estat i és escenari d’activitats marítimes que han generat una cultura material, paisatgística i intel·lectual que ens mostra tant la unitat com la diversitat de moltes tradicions i costums de la nostra història. Aquest llegat cultural que té en comú el mar s’ha de salvaguardar i estudiar, difondre i gestionar per tal d’impulsar el coneixement i l’intercanvi d’aquest patrimoni. El patrimoni marítim català, així com el mediterrani, ha estat el gran oblidat. Mentre que a d’altres països han anat recuperant-lo i conservant-lo, al nostre anava perdent-se en els ports, als rius, a les platges i al fons del mar. La directora de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Lloret, Anna Fuentes, ha dit que l’escassa sensibilització respecte a la seva importància, com a part de la memòria històrica col·lectiva, fa necessari fer una crida a favor de la seva salvaguarda, i per això la Xarxa de Museus de la costa catalana celebrem de forma conjunta cada any aquesta data.

Amb aquesta acció simbólica, el Museu del Mar de Lloret i els membres de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana tenen la voluntat de sensibilitzar les administracions, la societat civil i els ciutadans sobre la importància de preservar el patrimoni i la cultura marítima, material i immaterial, com a part integral de la nostra cultura i història. Aquell dia, en motiu d’aquesta celebració, s’ha programat una jornada de portes obertes al Museu del Mar i Es Tint i visites guiades.

Per a participar en les activitats programades des de la Unitat de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Lloret durant tot el cap de setmana, cal fer una inscripció prèvia al Museu del Mar o bé a través del web patrimoni.lloret.cat