Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / Ajuntament / Comunicació i publicacions / Sala de Premsa / Lloret, acull del 4 al 7 de maig el Recercat, la cita de referència de la cultura i la recerca

Lloret, acull del 4 al 7 de maig el Recercat, la cita de referència de la cultura i la recerca

L’activitat s’emmarca en el calendari de Lloret com a Capital de la Cultura Catalana 2023
03-05-2023


 

Els propers 4, 5, 6 i 7 de maig Lloret de Mar acull la 19a edició del Recercat, la Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana que impulsa l’Institut Ramon Muntaner (IRMU). Serà la primera edició plenament normal després de la pandèmia. 

L’activitat s’emmarca en el calendari de propostes que acull Lloret aquest any en el marc de la Capital de la Cultura Catalana 2023 i el programa inclou  presentacions de projectes, premis, presentacions, debats, exposicions, audiovisuals i espectacles i el dissabte 6 de maig es comptarà amb la presència  de la Consellera de Cultura, Natàlia Garriga i el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, tot remarcant la importància de la recerca en l’àmbit local i en el marc de l’associacionisme cultural. 

19a edició amb 2 grans novetats

La 19a edició del recercat es presenta amb dues grans novetats:

  • Un espectacle amb motiu dels 40 anys de la FAC. D’aquesta manera, la nit del divendres 5, es podrà gaudir de Quasi Opera, de Cia. Illuminati, un recorregut humorístic per les peces més conegudes del repertori operístic, musical o de cançó napolitana a través d’uns personatges peculiars. 
  • L’altra novetat serà la visita nocturna guiada al cementiri modernista de Lloret de Mar, el dissabte 6 de maig. Una passejada per alguns dels panteons més representatius al compàs de peces havaneres interpretades amb violí.
Fira i lliurament dels Premis Recercat

S’ha programat una fira de la recerca i la cultura de proximitat proposada des dels centres d’estudis i els ateneus federats de l’àmbit lingüístic català. La carpa estarà situada a la plaça de Pere Torrent i en ella es podran trobar una les novetats editorials proposades des de la recerca local. Així mateix, es podrà visitar l’exposició de 51 pòsters que mostren els projectes més destacats dels centres i instituts d’estudis locals i comarcals i dels ateneus federats participants. 

I com a una de les activitats centrals, el Premis Recercat. L’acte de lliurament de premis, que tindrà lloc el dissabte 6, al Teatre Municipal de Lloret de Mar. L’acte el conduirà la periodista Txell Bonet i comptarà amb l’actuació del grup Jutglars i la Fàbrica del So, grup de música tradicional de la Catalunya del Nord. 

Programa de presentacions

De dijous a dissabte, el Recercat oferirà un complet programa d’activitats sent una manera atractiva de conèixer de més a prop el patrimoni local de tots els territoris de parla catalana i fer-ho des de vessants i punts de vista diferents.

El divendres 5 i el dissabte 6 concentren el gruix de l’activitat. Entre d’altres, es podrà assistir a la mostra d’audiovisuals “Amb ulls de dona”, una aproximació a les experiències viscudes per dones professionals en àmbits diversos, o la conversa al voltant de la recerca en l’àmbit local i el seu reconeixement en el context acadèmic, amb la participació de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i del conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal. També del dissabte cal destacar les presentacions i converses del “Mosaic Recercat” amb els darrers projectes dels centres d’estudis locals i comarcals, i la taula rodona “Transició energètica i turisme”.

Activitats complementàries i 5 exposicions

Més enllà del programa de presentacions, el Recercat també oferirà un conjunt d’activitats complementàries que tindran lloc de divendres a diumenge. Entre aquestes, es podrà assistir al concert Teatre Líric Català i a la visita als jardins de Santa Clotilde i Santa Cristina. A més, amb la intenció de donar-hi cabuda als més menuts, enguany la jornada aposta de nou pel Recerxic amb Contes Reciclats, una sessió de narracions a través del món del reciclatge i la reutilització. 

Paral·lelament, en el marc del Recercat es podran visitar fins a cinc exposicions del 4 al 13 de maig a la Biblioteca Municipal de Lloret de Mar: 100 anys de l’Obra del Cançoner Popular; La cultura oral dels paisatges agraris a l’Euroregió Pirineus-Mediterrània; Contes, faules i històries orals d’arreu del món; Som Ateneus, i la Mostra bibliogràfica amb motiu dels 40 anys del Centre d’Estudis Selvatans. 

El Recercat està organitzat per l’Institut Ramon Muntaner, l’Ajuntament de Lloret de Mar, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, la Federació d’Ateneus de Catalunya i el Centre d’Estudis Selvatans. Col·laboren el Servei d’Arxius Municipal de Lloret de Mar, el Club Marina – Casinet, el Centre d’Estudis Tossencs, la Biblioteca de Lloret de Mar, la Parròquia de Lloret de Mar, Lloret Turisme, el Teatre de Lloret, el Museu Obert de Lloret i Fitel Network i compta amb el suport de la Fundació Irla i l’organització Capital de la Cultura Catalana. 

Per a més informació sobre el programa del Recercat 2023 es pot consultar el web www.irmu.org.