Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / Ajuntament / Comunicació i publicacions / Sala de Premsa / La regeneració: clau de volta del model de futur de gestió sostenible de l’aigua a Lloret de Mar

La regeneració: clau de volta del model de futur de gestió sostenible de l’aigua a Lloret de Mar

En un context de sequera severa, aquest any 2023 Lloret de Mar ha intensificat l’ús d’aigua regenerada per a usos públics com la neteja de clavegueram, el rec de zones enjardinades, la neteja de via pública, o l’abastiment de camions de bombers i protecció forestal, assolint un estalvi del 23% d’aigua potable per aquests usos amb la utilització de més de 3 milions de litres d’aigua regenerada en 1 any.
14-12-2023


 

  • Paral·lelament, el sector privat continua implementant mesures d’estalvi d’aigua, particularment en els hotels, càmpings i allotjaments turístics. Després del anunci d’ajuts públics de la Generalitat de Catalunya el sector prepara també projectes per adaptar els establiments i poder-los connectar a la xarxa pública d’aigua regenerada.

L’Ajuntament de Lloret de Mar juntament amb la Mesa Empresarial de Turisme de Lloret de Mar, han presentat avui el pla de treball del municipi per la gestió sostenible de l’aigua, que estableix unes línies de treball amb l’objectiu de reduir la dependència d’aigua potable que té el municipi i reduir dràsticament la mitjana de consum d’aigua per habitant en els propers anys. 

Lloret de Mar no es troba en situació de manca d’abastiment d’aigua donat que té accés a la dessalinitzadora de la Tordera que garanteix un subministrament constant malgrat la sequera. L’alcalde de Lloret de Mar, Adrià Lamelas, explica que tot i això “el consistori de Lloret de Mar i el sector empresarial son conscients que els episodis de sequera deguts al canvi climàtic seran cada cop més freqüents i per tant cal aplicar solucions a llarg termini que facin que el nostre municipi aprofiti cada gota d’aigua. El nostre objectiu ha de ser reduir la mitjana de consum d’aigua per persona molt per sota dels màxims que fixa actualment l’Agència Catalana de l’Aigua. Les línies de treball que estem desenvolupant ens han de portar a consolidar un consum mig inferior al 200 litres per persona i dia”. 

Per assolir aquest estalvi l’Ajuntament i el sector privat estan desenvolupant plans d’acció en paral·lel que haurien de confluir en l’ús d’un recurs del qual afortunadament Lloret de Mar en disposa en molta abundància: l’aigua regenerada. Actualment, l’EDAR del municipi genera grans excedents d’aigua tractada després del procés de depuració que es retorna al medi natural mitjançant una canalització submarina que la torna al mar. L’aigua regenerada no es potable, però pot emprar-se per a diversos usos. En l’actualitat, Lloret de Mar utilitza menys del 10% de tota l’aigua que regenera l’EDAR i per tant el potencial d’ús d’aquest recurs és enorme. Entre els usos actuals es troben capítols com la neteja de via pública, clavegueram, rec de zones enjardinades (a través de camions cisterna o amb connexions específiques com la que tenen els Jardins de Santa Clotilde), el pitch & putt, i els camions de bombers i els d’associacions de defensa forestal.

Noves connexions per la xarxa pública d’aigua regenerada 

Lloret de Mar ha incorporat enguany nous punts de connexió de la xarxa d’aigua regenerada a la zona de Fenals, fet que li ha permès d’intensificar l’ús d’aigua regenerada per a usos públics i generar en un any un estalvi d’aigua potable d’un 23% per aquests capítols, que en temporada alta requereixen fins a 39.000 litres d’aigua per dia. El punt de connexió no permetia la càrrega ràpida d’aigua regenerada a vehicles de gran capacitat. Però aquesta circumstància es compensarà amb el nou punt de connexió que s’ha instal·lat aquesta setmana al carrer Igualada i que permetrà incrementar molt significativament l’estalvi d’aigua. A 2024 l’objectiu és fer créixer la xarxa a la zona del Rieral amb nous punts de connexió, tot i que aquesta part del projecte està pendent d’una intervenció prèvia que ha de dur a terme l’ACA en aquesta mateixa zona. 

Així mateix, a 2024 s’invertiran 500.000 euros per l’actualització de canalitzacions sensibles de la xarxa d’aigua potable, a fi de prevenir futures fuites d’aigua que es poguessin produir en zones on les instal·lacions son més antigues.

Objectiu: accelerar la construcció de la xarxa d’aigua regenerada 

Per tal d’accelerar el ritme de construcció d’aquesta xarxa serien necessàries inversions suplementàries al marge del pressupost propi de l’Ajuntament. Lloret de Mar confia en que s’estableixin noves línies d’ajut a projectes municipals per part de la Generalitat de Catalunya i el govern d’Espanya.

De moment els únics ajuts que s’han anunciat des de la Generalitat de Catalunya son per a municipis petits. Des del consistori es reclama al govern català una línia d’ajuts pensats per les necessitats de municipis turístics de l’abast de Lloret de Mar.

Iniciatives del sector privat: reduir el consum d’aigua als allotjaments turístics 

Enric Dotras, Vicepresident de la Mesa Empresarial de Turisme, explica que “el sector privat de Lloret de Mar és aliat en aquest objectiu i està plenament conscienciat de la necessitat d’implantar un consum d’aigua sostenible. En aquest sentit, els establiments turístics, càmpings, apartaments i notablement els hotels estan aplicant millores operatives que ja redueixen de manera molt significativa el consum d’aigua”

En aquests darrers anys s’ha intensificat a la majoria d’establiments mesures com les que s’exposen a continuació:

  • Reducció del cabal d’aigua a les aixetes i dutxes.
  • Substitució dels difusors de dutxa per reduir el volum d’aigua per minut.
  • Substitució de banyeres per plats de dutxa.
  • Cisternes de wc amb 2 botons per la limitació de capacitat.
  • Aixetes amb reducció del cabdal d’aigua:  temporitzat o automatitzat.
  • Bugaderies: Rentadores de màxima eficiència i baix consum d'aigua.
  • Bugaderies: Sistemes perquè l’aigua de l’últim aclarit d'una bugada s’utilitzi pel prerentat de les següents bugades.
  • Reducció del nivell d’aigua a les piscines.
  • Paisatgisme: ús de vegetació adaptada a l’escassetat de rec.
  • Reutilització de l’excés d’aigua a piscines per tasques de neteja a zones comunes exteriors.
  • Premis i incentius per a conductes sostenibles dels clients: per exemple reduir el canvi de tovalloles i de llençols de llit. 

27 allotjaments turístics amb certificació Bioscore 

Una mostra de l’esforç que estan realitzant els establiments turístics per implantar mesures orientades a la sostenibilitat i la gestió eficient de l’aigua és el fet de que aquest any el número d’allotjaments turístics acreditats per la certificació Bioscore ha arribat als 27, el que representa més del 50% de les places hoteleres de la destinació. Bioscore reconeix les empreses que s’esforcen per reduir el seu impacte ambiental i promoure pràctiques sostenibles en totes les seves operacions. Avalua aspectes diversos com la gestió de residus, el consum d’energia, la mobilitat sostenible, la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, el compromís amb la comunitat local i també, de manera destacada, el consum i conservació de l’aigua. 

Els hotels certificats per Bioscore (que han aplicat la majoria d’aquestes mesures) han generat un estalvi d’aigua d’entre un 30 i un 40%, i actualment registren mitjanes de consum de 120 a 150 litres per persona i dia.

Connexió dels allotjaments a la xarxa d’aigua regenerada 

La setmana passada, la Generalitat de Catalunya va publicar la ordre EMT/265/2023, de 30 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores que han de regir la convocatòria d'ajuts a projectes destinats a reduir el consum d'aigua mitjançant la reutilització i l'estalvi per part dels establiments que prestin serveis d'allotjament turístic. Aquesta mesura contempla uns ajuts d’un màxim de 1 milió d’euros per empresa.  

Els allotjaments turístics de Lloret de Mar estan treballant la presentació de projectes per aquests ajuts que anirien destinats a connectar els seus establiments a la xarxa pública d’aigua regenerada. En el cas de que s’aprovessin, els hotels de les zones de Lloret de Mar on ja ha arribat la xarxa ja podrien realitzar aquesta connexió. Els hotels amb accés a l’aigua regenerada podrien utilitzar-la per a tasques de neteja de zones exteriors i rec de zones enjardinades entre d’altres usos. La Mesa Empresarial de Turisme estima que aquesta iniciativa podria suposar per un hotel un estalvi d’entre el 35 i el 40% del seu consum d’aigua. 

Enric Dotras, Vicepresident de la Mesa Empresarial de Turisme, afegeix que “l'ús d’aigua regenerada a hotels és factible i ofereix totes les garanties sanitàries, i ja es fa en d’altres destinacions del món. No obstant, des de la Mesa Empresarial de Turisme hem elevat una consulta a la Generalitat si existiria algun impediment per realitzar aquesta connexió”.

arxivat sota: Actualitat, Turisme