Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / Ajuntament / Comunicació i publicacions / Sala de Premsa / L’Arxiu Municipal de Lloret (SAMLM) celebra la Setmana Internacional dels Arxius amb la presentació del núm. 20 del butlletí Sesmond

L’Arxiu Municipal de Lloret (SAMLM) celebra la Setmana Internacional dels Arxius amb la presentació del núm. 20 del butlletí Sesmond

La presentació es farà al llarg d’aquest setmana a través de les xarxes socials, i consistirà en la difusió dels vídeos que han elaborat els autors dels diferents articles
09-06-2021


Un any més, els arxius catalans commemoren la Setmana Internacional dels Arxius, promoguda pel Consell Internacional dels Arxius, i que té com a dia més destacat el 9 de juny, que l’any 1948 la Unesco va proclamar com el Dia Internacional dels Arxius.    

Amb motiu d’aquesta commemoració el Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar presentarà, al llarg d’aquesta setmana i a través de les xarxes socials i de la pàgina web, el núm. 20 del butlletí Sesmond.

Els autors dels articles que apareixen al butlletí han elaborat diferents vídeos on comenten breument els seus estudis. Aquestes presentacions, juntament amb els articles, es difonen durant aquest mateixa setmana.

Així, el dilluns 7 de juny va aparèixer la presentació general del butlletí a càrrec de la regidora de l’Arxiu, Ana Garcia–Castany. També es va fer difusió de la Memòria del Servei d’Arxiu Municipal, que va anar a càrrec del cap del Servei d’Arxiu Municipal, Joaquim Daban; i finalment es va presentar l’article “Interseccionalitat i arxius: un programa i quatre projectes”, a càrrec de Jordi Padilla, tècnic del servei d’arxiu municipal.

Dimarts, 8 de juny, es va fer difusió de l’article “Xarxes socials i arxius”, a càrrec de Joaquim Daban; i també es presenta l’estudi de l’historiador Toni Ginot sobre la propietat dels masos de Lloret als segles XV i XVI.

Avui dimecres, 9 de juny, apareixerà la presentació de la historiadora de l’art Montserrat Ferrandis, que ens descobreix alguns detalls extraordinaris relacionats amb l’antiga casa egípcia, que es trobava situada al darrere de l’edifici de l’Ajuntament; i també la presentació del professor de la UOC Narcís Figueras, que ressegueix amb detall els vincles de Josep Carner amb la nostra població i amb l’erudit lloretenc Emili Martínez Passapera.

Dijous, 10 de juny, es farà difusió de l’article del periodista lloretenc Lluís Cruz, que recull l’origen i l’evolució d’una de les urbanitzacions més emblemàtiques de la nostra població: Lloret de Dalt. I també es presentarà l’aportació que fa la jove investigadora Gemma Mateu, que ens descobreix el tractament i l’evolució dels ambients homosexuals a la nostra població entre els anys 1960 i 1990.

Finalment, divendres, 11 de juny, es presentarà l’article de l’historiador lloretenc Joan Domènech que ens parla d’una carta nàutica que va ser utilitzada pel capità Josep Ball·llatinas durant la segona meitat del segle XIX. I s’acabarà la presentació del Sesmond amb l’article escrit per l’arxiver Vicenç Ruiz, que ens parla d’una iniciativa arxivística molt interessant, “Arxivem el moment”, on també hi ha participat el Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar.

L’arxiver municipal, Joaquim Daban, ha explicat que “al llarg dels anys, el butlletí Sesmond s’ha anat consolidant i s’ha convertit en un bon referent arxivístic i cultural”. Per la seva banda, la regidora de l’Arxiu, Ana García-Castany, ha posat en valor la tasca que es fa des de l’arxiu de Lloret; ha dit que “setmanes com la Setmana Internacional dels Arxius que estem celebrant ajuden a donar a conèixer la feina que es fa des dels arxius i de la seva importància per a la preservació de la nostra memòria. García-Castany també hi ha afegit: “Confio que us agradi i que pugueu trobar un article o altre que pugui interessar-vos”.