Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / Ajuntament / Comunicació i publicacions / Sala de Premsa / L’actor lloretenc Joan Pau Romaní estrena “l’Espai Desert” basat en un poema de Pere Gimferrer

L’actor lloretenc Joan Pau Romaní estrena “l’Espai Desert” basat en un poema de Pere Gimferrer

L’estrena serà el divendres 17 de març a les 21.00h al Teatre de Lloret
16-03-2017


En motiu del Dia Mundial de la Poesia que se celebra el 21 de març, l’actor lloretenc Joan Pau Romaní estrena el proper divendres 17 de març al Teatre de Lloret un espectacle amb el títol Acció poètica amb els poemes IV i V de L’espai desert de Pere Gimferrer i basat en dos poemes de Pere Gimferrer del poemari amb el mateix nom. És una producció de l’agrupació Teatre de la Selva i el Teatre de Lloret.

De 35 minuts de durada, l’Espai Desert, és un tipus d’espectacle poètic que es podría definir com a Acció de l’invisible-fet-visible, segons un concepte del conegut director Peter Brook i que els seus creadors creuen que li escau.

L’espectacle té un aforament reduït, ja que el públic s’asseurà a l’escenari, ben a prop de l’actor que comptarà amb l’acompanyament del músic Xavier Compte que toca al piano algunes composicions pròpies i ha creat l’espai sonor amb altres instruments .

El poema

L’any 1977, en ple postfranquisme, surt editat L’espai desert, considerat com un dels poemaris més ambiciosos i potents de les lletres catalanes i espanyoles del segle XX. Per tant el text  compleix  ara 40 anys. Pere Gimferrer, poeta, crític i assagista de llarg recorregut i llargament premiat pel conjunt de la seva obra, teixeix un llarg poema unitari en deu parts, en què el poeta contraposa el temps fosc del franquisme amb les ànsies de llibertat i trencament del passat. No és, com era freqüent a l’època, un poema de factura “realista” i social  sinó  un text extremadament poètic ,molt influenciat pel budisme zen i la poesia del seu amic i gran poeta Octavio Paz, entre les seves múltiples referències. Pere Gimferrer destil·la un poema d’altíssima complexitat amb imatges molts potents i evocadores. El crític, Manel Ollé, de la Universitat Pompeu Fabra va dir en un estudi crític sobre L’espai desert :Ens trobem amb un poema que fa germinar una reflexió metafísica (l’ésser, el buit, l’experiència de la totalitat) en la carnalitat del sexe, en el gest atàvic i ritual i en la historicitat de la peripècia col·lectiva… i també davant d’un poema que es mou en l’esfera del qüestionament de la identitat personal i en l’acceptació de la mort .

L’espectacle s’estrena el divendres 17 de març a les 21.00 h al Teatre de Lloret. El preu de l’entrada és de 5 euros. Es poden comprar al Museu del Mar, al Puntet o bé a www.teatredelloret.cat