Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / Ajuntament / Comunicació i publicacions / Sala de Premsa / El Teatre de Lloret forma part del Circuit nòmada de Fira Tàrrega

El Teatre de Lloret forma part del Circuit nòmada de Fira Tàrrega

Un programa que portarà espectacles arreu del territori i passarà per Lloret el 8 de maig amb ÈTER BROTA, la nova producció de la companyia Íntims Produccions
19-03-2021


El Teatre de Lloret forma part del Circuit Nòmada que ha impulsat Fira Tàrrega i que portarà 30 espectacles arreu del territori entre els mesos de març i octubre. Lloret hi participa acollint la nova producció de la companyia Íntims Produccions i el seu nou espectacle Èter Brota.

Divendres passat, 12 de març, es va presentar el programa en roda de premsa a Tàrrega. Des de Fira Tàrrega afirmen que la covid-19 no només va alterar significativament l'edició 2020 de la Fira, sinó que ha suposat un daltabaix sectorial de primera magnitud, amb artistes i empreses que han hagut d'abandonar la seva activitat i amb una afectació en la dinàmica de públics que molt probablement tindrà alguns efectes perdurables. Un panorama que, amb tota seguretat, suposarà un canvi en moltes de les dinàmiques conegudes fins ara en les arts escèniques, tant pel que fa als processos creatius i de producció, com a la distribució i la difusió entre públics i professionals.

Aquesta situació ha servit per propiciar un exercici de reflexió profunda sobre quin ha de ser el paper de la Fira en els anys que han de venir, com a servei públic territorial i dins de la lògica de les estructures sectorials. Això passa per una transformació que supera la concepció de Fira Tàrrega com un esdeveniment puntual que té lloc al mes de setembre i fa valdre i maximitza una activitat permanent que, com ja feia, fomenta i acompanya processos de creació artística, contribueix a l'enfortiment sectorial amb trobades professionals presencials i digitals, nodreix el mercat de talent creatiu i treballa per aproximar les arts escèniques a la ciutadania i al territori. 

  • El Circuit Nòmada

Com a novetat important d'aquest 2021 hi ha, en primer terme, la materialització del Circuit Nòmada, que ve a ser l'equivalent del que hauria estat la programació de setembre de 2020 i que, gràcies a una xarxa àmplia d'equipaments i organitzacions còmplices, portarà 30 espectacles a un total 36 poblacions arreu de la geografia peninsular, amb un total de 60 representacions. Una programació que té com a objectiu donar una mica d'aire als artistes per visibilitzar i reintroduir en el mercat les seves creacions després de l'aturada.

Els 30 espectacles que integren aquest circuit han estat seleccionats per la direcció artística de Fira Tàrrega, posant un èmfasi especial en la presència d'arts de carrer, però amb representativitat de tot el ventall d'arts escèniques.

El Circuit Nòmada es desplega principalment per Catalunya, però serà present per tota la geografia peninsular. Els indrets són: Agramunt, Alcover, Alpicat, Andalusia (Festival Anfitrión), Balaguer, Barcelona (CCCB i CaixaFòrum), Berga, Celrà, Cervera, Corbera d'Ebre, el Prat de Llobregat, Espais Naturals de Ponent (circuit cultural de les terres de Lleida), Esterri d'Àneu (Esbaiola't i Dansàneu), Figueres (Figueres es Mou), Granollers, Illes Balears (Fira B!), Juneda, L'Espluga de Francolí (Projecte EVArt i Rusc Festival de Poesia), la Bisbal d'Empordà (Fira del Circ), les Piles de Gaià (Danseu Festival), Leioa (Umore Azoka), Lleida, Lloret de Mar, Madrid (CaixaFòrum), Olot, Prats de Lluçanès (Itineràncies), Tàrrega (Programació Teatre Ateneu, Embarrat, Festa Major i Jornada FiraTàrrega especial inici Circuit), Torelló (Festus), Tortosa (Capital de la Cultura Catalana 2021 i Eufònic), Tremp, València (Dansa València), Vic, Vila-real (FIT), Viladecans (Al Carrer), Vilanova de Bellpuig i Vitoria-Gasteiz (Kaldearte).

El Teatre de Lloret hi participa acollint el dissabte 8 de maig l’espectacle ÈTER BROTA. Èter Brota és un vers manllevat de Jacint Verdaguer, que dona nom a aquesta peça teatral de la companyia lleidetana Íntims Produccions.

Des de la seva creació el 2012, la companyia Íntims Produccions ha estrenat tres espectacles: El Lloc i Wasted que hem pogut veure a Lloret i Pool (No Water), a més d’algunes peces breus.

L'espectacle es una al·legoria. Un conte que s’aparta de la lògica dominant. Una estructura de somni, per mitjà  de la qual explorem què és el que ens queda d’humans i d’animals. Si som natura o som antinatura. Si tenim encara alguna cos a veure amb aquest món. Una dramatúrgia sense paraules que vol copsar la grandària de l’univers i la nostra petitesa, només amb un gest, amb tres cossos i unes quantes llums i sons. #Caminar #Marges.

Èter Brota és una producció d’Íntims Produccions. Coproducció amb Fira Tàrrega dins del programa de Suport a la Creació 2020. Amb la col·laboració del Teatre Escorxador de Lleida, del Teatre Municipal de Balaguer, del Teatre Foment de Juneda i del Teatre de la Unió d’Alpicat.

En aquest vídeo es pot veure les companyies que participen al Circuit Nòmada: https://youtu.be/qdN97QeWIdA

Per la directora del Teatre de Lloret, Amaranta Gibert, “és un gran plaer ser còmplice de Fira Tàrrega i treballar amb ells sempre és fàcil. D’altra banda, ha dit Gibert, acollir els Íntims Produccions, una companyia que hem anat seguint i acompanyant des de Lloret dels seus inicis, ens permet tancar el cercle i aportar el nostre granet de sorra, dins de les nostres possibilitats, al projecte de Fira Tàrrega que considerem vital i essencial per a les companyies”.

Per la seva banda el regidor del Teatre de Lloret, Albert Robert, ha destacat que aquesta és una funció essencial dels teatres públics, acompanyar i apostar per les noves creacions. 

  • Fira Tàrrega  2021

L'organització de la Fira està treballant també en la preparació de l'esdeveniment, del 9 al 12 de setembre, a Tàrrega. Una convocatòria que, a data d'avui, es preveu condicionada encara per restriccions vinculades a la pandèmia, sobretot en l'aforament d'espectacles i els fluxos de públic. En aquest sentit es treballa amb enfocaments que permetin tenir identificat el públic assistent i limitar la presència d'activitat lliure pels carrers de la ciutat.

En aquesta edició es recuperarà la commemoració dels 40 anys de la Fira que no es va poder fer el 2020, amb activitats puntuals de tipus artístic i comunicatiu.

D'altra banda, el leit motiv de l'edició serà habitar l'espai, un concepte que sintetitza la voluntat de fer de l'espai públic un lloc de trobada i de celebració, l'espai comú que ens confronta amb l'altre, amb realitats diferents a la nostra, que ens transforma i que ens fa sortir de la zona de confort i dels espais de bombolla ideològica que suposen les xarxes socials. Un concepte que pren tot el sentit, segons la directora artística de Fira Tàrrega, Anna Giribet, després del periple que han suposat els confinaments i les restriccions associats a la pandèmia.

Per Giribet, un any després de l’estat d’alarma i del confinament total, el títol de la programació d’enguany, “Exhibir, dispersar, descentralitzar”, recull els tres verbs protagonistes del Circuit Nòmada, construït a partir dels espectacles que estaven programats per l’edició del 2020 i que es van quedar sense ser estrenats.

El concepte de l’edició presencial (“la de tota la vida”), que tindrà lloc a Tàrrega entre el 9 i el 12 de setembre, serà “Habitar l’espai”.