Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / Ajuntament / Comunicació i publicacions / Sala de Premsa / El Dia Internacional dels Museus es digitalitza i el Museu del Mar de Lloret recupera la figura de la Lliberada per a celebrar la data

El Dia Internacional dels Museus es digitalitza i el Museu del Mar de Lloret recupera la figura de la Lliberada per a celebrar la data

La Unitat de Patrimoni Cultural proposa tres activitats que es faran exclusivament en línia: la càpsula de la Lliberada, un repte participatiu que convida el públic a recrear una peça exposada i un tour virtual per Can Font
13-05-2020


El 18 de maig se celebra cada any el Dia Internacional dels Museus, un esdeveniment que permet als museus apropar-se a la ciutadania d'una forma singular amb propostes atractives i diferents.

El Dia Internacional dels Museus 2020 serà recordat pel brot de la covid-19. El tancament dels museus, dins la greu situació sociosanitària que s’està patint, es converteix en un repte per a generar una participació una mica diferent, a través dels canals en línia.

L'Internacional Council of Museums ha convidat els museus a compartir, a través del lema DIM20: Museus per la Igualtat: Diversitat i Inclusió, obres o propostes que representin o tractin d’alguna forma la diversitat humana, la qüestió de gènere, les minories, les comunitats en risc d’exclusió social, etc. I en aquesta línia, el Museu del Mar de Lloret ha triat la figura de la Lliberada per ser una dona que va viure a Lloret dos segles enrere i que va destacar per la seva singularitat i valentia en l’època que li va tocar viure, segons ha detallat la directora de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Lloret, Anna Fuentes.

Així doncs, a través del web www.patrimoni.lloret, el públic podrà conèixer més a fons la figura de Lliberada Parès, una lloretenca que en ple segle XIX va omplir amb els seus escàndols pàgines i pàgines de diaris. Lliberada Parès pertanyia a una família molt coneguda de la vila. Es va casar amb un indià i, en quedar viuda, va continuar fent negocis, contràriament al que optaven les dones de l’època. Però el fet extraordinari, i totalment inusual, és que es va tornar a casar.

Segons explica Anna Fuentes, per la informació que tenim, va ser l’única viuda d’un indià que es va tornar a casar, cosa que posava en perill el testament del primer marit. Fuentes qualifica Lliberada Parès de dona excepcional que es va avançar a l’època i convida tothom a participar en el Dia Internacional dels Museus, encara que aquest any sigui de forma virtual.

La iniciativa forma part d’una campanya que s’ha anomenat Càpsules audiovisuals de portes obertes en línia. En el cas de Lloret, la data d’inici per veure la càpsula al Museu del Mar serà el dissabte 16 de maig i la data de finalització de les portes obertes en línia oficialment serà el dilluns 18 de maig a les 23:59 hores, però al site i al web http://patrimoni.gencat.cat/ca/dim2020 estarà operatiu i disponible durant els dies posteriors. 

Repte participatiu

La Unitat de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Lloret també llançarà un repte que consistirà en la recreació des de casa d’una de les peces que es poden veure a l’exposició permanent dels museus de Lloret, en la línia dels arts challenge que estan tenint tant de ressò a les xarxes socials. Les obres que es proposaran recrear seran molt diverses per tal de facilitar i incentivar la participació de tot tipus de públic. S’oferiran premis a les recreacions que tinguin més acceptació a les xarxes socials. 

Tours virtuals per la Casa Museu Can Font

El tour virtual es farà a partir de la visita en línia a la Casa Museu Can Font de què ja disposem al nostre web i estarà comentada per l’Ana Peña.

La guia conduirà la visita en directe i anirà navegant a través del tour virtual a la Casa Museu Can Font.

Els visitants virtuals visualitzaran la pantalla del dispositiu de la guia alhora que podran sentir les seves explicacions. De tant en tant, a la retransmissió apareixerà un requadre amb la imatge de la guia, que ajudarà a personalitzar el recorregut. L’emissió en directe del tour virtual es farà a través del canal de YouTube de Patrimoni Cultural https://www.youtube.com/patrimonigencat

Primera celebració virtual del DIM des de 1977

El Dia Internacional dels Museus (DIM) es celebra anualment el 18 de maig des del 1977. És un esdeveniment organitzat pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) que té com objectiu conscienciar els ciutadans sobre el paper dels museus en el desenvolupament de la societat. Aquest any el DIM porta com a lema Museus per a la igualtat: diversitat i inclusió.

Enguany les circumstàncies de la covid-19 han alterat qualsevol ordre previ, i els museus estan tancats a l’espera que la pandèmia retrocedeixi i permeti reprendre l’activitat. Això fa que la celebració del Dia Internacional dels Museus del 2020 sigui especial per diversos motius: el primer, la manca de presencialitat i per tant de visitants, una de les principals raons de ser del museu; el segon, les incerteses d’ordre social i econòmic que la pandèmia suposarà per a les institucions museístiques. Davant d’aquestes circumstàncies tan anòmales, el regidor de Patrimoni Cultural, Xavier Flores, ha dit que sigui com sigui, la virtualitat ara més que mai ha arribat per quedar-se. Mai pretendrem que substitueixi l’experiència i el gaudi de recórrer les sales i observar en directe les obres, però ara, en aquestes circumstàncies, ens permet ser a prop vostre i acostar el Museu del Mar i la història de Lloret a casa vostra. Gaudiu-ne i ens veiem aviat al museu!