Ves al contingut. | Salta a la navegació

Medi Ambient

Sou a: Inici / Seccions / Medi Ambient / Medi Natural / Territori

Territori

territoriPer tal de comprendre millor la riquesa natural de Lloret de Mar, cal obrir una mica més l'objectiu i enfocar l'entorn del municipi en l'àmbit de la comarca de la Selva. La comarca presenta una diversitat de paisatges conseqüència de la varietat física dels espais: la serralada prelitoral emmarcada entre el massís del Montseny i les cingleres del Far, la depressió de la Selva, la serralada litoral, on es troba Lloret, i el massís d'Ardenya-Cadiretes.

Aquesta serralada litoral, formada bàsicament per materials eruptius, amb falles que dibuixen el litoral abrupte i accidentat presenta, per altra banda, mostres d'haver estat submergida.

Gràcies al nostre clima, temperat i humit, i a la protecció del massís pirinenc que ens protegeix dels rigors de les masses d'aire fred del nord i que afavoreix l'entrada d'aire tebi i humit de llevant, portador també de les pluges, la vegetació és extraordinàriament rica, de gran valor científic i estètic.

Les sureres i alzinars de la plana obren pas, en apropar-se al litoral, a les castanyedes plantades per l'home i a rouredes de roure martinenc o africà.

Un cop arribats al litoral, tot això es converteix en un seductora mescla de perfums. És un paisatge que es pot olorar i admirar alhora. A l'olor de mar i pins s'hi afegeix la flaire de la murtra, el bruc i l'estepa borrera.

Pla d'Ordenació Forestal Municipal

L’Ajuntament de Lloret de Mar, amb l'assistència tècnica i coordinació de la Diputació de Girona, ha elaborat el projecte d’ordenació forestal municipal.

El Pla d'Ordenació Forestal Municipal (POFM) és un instrument d’ordenació forestal que tracta diferents àmbits: aprofitament de recursos forestals, prevenció d’incendis forestals i adaptació al canvi climàtic, regulació d’usos, preservació i conservació del territori.

La superfície forestal ordenada de Lloret és de 3.258 ha que representa el 67% del territori de Lloret (4.846 ha). Els terrenys forestals considerats, són sòls no urbanitzables, tant de titularitat pública com privada, que poden disposar o no, d'altres instruments de planificació forestal.

Els efectes del canvi climàtic en els sistemes forestals poden ser molt variables, però en els ecosistemes mediterranis, com els del municipi, cal destacar especialment: decaïment i mortalitat de l’arbrat, afectació de malalties i plagues, canvis en l’àrea de distribució i composició d’espècies, reducció de la producció i augment del risc d’incendis forestals.

Memòria Pla Ordenació Forestal Municipal
Plànol planificació temporal gestió
Plànol actuacions per BEC 

Auditoria Ambiental del Medi Natural Litoral

territori_platgesArran d'una proposta presentada a iniciativa de l'Agenda Local XXI, l'any 2000-2001 es va encarregar l'Auditoria del Medi Natural Litoral de Lloret de Mar a l'empresa Activitats Marines ITACA, SL.

L'àmbit de l'auditoria compren la franja litoral de tot el terme municipal de Lloret, considerant la zona d'influència dels primers 500 metres a partir del límit interior de la riba del mar. Per fer l'estudi es va dividir tota la franja litoral del municipi en 4 sectors.

En l'auditoria es van analitzar més de 100 paràmetres relacionats amb:

  •  Medi terrestre: medi físic, comunitats vegetals i cobertura forestal, valoració del paisatge, cursos d'aigua naturals,...
  •  Medi litoral: camí de ronda, estabilitat de les platges, emissaris,...
  • Medi marí: cartografia del fons, població de peixos, praderies de fanerògames marines, escull artificial (biòtop), aus marines,...

Prenent com a base la informació recollida durant les immersions es va desenvolupar un índex de qualitat ambiental que havia de permetre avaluar l'impacte de qualsevol actuació que es volgués dur a terme sobre aquest territori.

L'estudi també avaluava les potencialitats del litoral de Lloret com a eina de sensibilització ambiental.

En el període 2005-2006 es va fer un estudi de seguiment que va permetre tornar a fer les mesures dels índex de control del litoral.

adobeITACA plànol 2006.pdf

Consorci d'Ardenya-Cadiretes

ArdenyaEl 5 de juny de 2009 es va constituir el Consorci per a la protecció i gestió del massís d'Ardenya-Cadiretes. El Consorci està format pels ajuntaments de Caldes de Malavella, Llagostera, Lloret de Mar, Santa Cristina d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Vidreres i Tossa de Mar.

Els principals objectius del Consorci són:

  • Vetllar per una gestió sostenible i pel manteniment de tots els valors naturals, culturals i paisatgístics del seu àmbit d'actuació. 
  • Proposar, encarregar i desenvolupar propostes de gestió per millorar i preservar aquest territori. 
  • Regular i reconduir les activitats lúdiques i de tota mena que es desenvolupen a la zona de referència. 
  • Potenciar l'atractiu ambiental. 
  • Coordinar les diferents actuacions que es duguin a terme. 
  • Promoció d'aquest espai.

cuadroLink01 Més informació

Per donar a conèixer aquest espai es va senyalitzar com a "La Volta a l'Ardenya" un recorregut d'una longitud total de 93 Km, que organitzat en 7 trams enllaça tots els 7 municipis que integren el Consorci.

La ruta passa per alguns dels cims més alts (Puig de Cadiretes, 512m) del massís, i s'aproxima a la costa aprofitant el camí de ronda. A peu o amb bicicleta, és una bona manera de gaudir del paisatge i dels valors naturals i culturals de l'Ardenya.