Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / Ajuntament / Comunicació i publicacions / Sala de Premsa / Lloret i set municipis més de l’Estat espanyol, líders en sol i platja, s’alien per impulsar la modernització i competitivitat dels destins

Lloret i set municipis més de l’Estat espanyol, líders en sol i platja, s’alien per impulsar la modernització i competitivitat dels destins

Lloret, Salou, Benidorm, San Bartolomé de Tiraja, Torremolinos, Calvià, Adeje i Arona integren aquesta aliança
21-03-2017


Lloret Turisme s’ha desplaçat avui fins a la seu de l’OMT (Organització Mundial del Turisme) de Madrid per la signatura de la Declaració per una Aliança de Municipis de Sol i Platja juntament amb Pere Granados, alcalde de Salou (Tarragona-Costa Daurada); Antonio Pérez Pérez, de Benidorm (Alicante-Costa Blanca); Marco Aurelio Pérez, de San Bartolomé de Tirajana (Gran Canarias); José Ortiz, de Torremolinos (Costa del Sol); Alfonso Rodríguez Badal, de Calvià (Mallorca-Illes Balears); José Miguel Rodríguez, d’Adeje, i José Julián Mena, d’Arona ─aquests dos darrers, de Tenerife─. També han assistit a l’acte el director executiu de l’OMT, Carlos Vogeler, i el president de la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjament Turístics, Joan Molas.

Les vuit destinacions que han signat l’aliança representen per si soles, amb 10,5 milions de viatgers, més del 10 per cent dels quasi 100 milions de moviments turístics registrats a l’Estat espanyol el 2016, i el 16,5 per cent del 330 milions de pernoctacions (el 50 per cent en destinacions de sol i platja). L’alcalde de Torremolinos n’ha destacat: “Som, per tant, una part important de la marca Espanya”.

Una fita històrica pel turisme de l’Estat espanyol

Aquesta aliança pel reposicionament del turisme de sol i  platja és una fita històrica a l’Estat espanyol i neix amb l’objectiu d’analitzar i posar en comú els reptes que tenen com a destinacions, intercanviar experiències i coneixements de la seva singularitat, proposar estratègies comunes de com impulsar la modernització del sector turístic i també de reivindicar-se com una aliança de referència davant de les administracions regionals, de l’Estat espanyol i d’Europa en els seus reptes comuns i en la reclamació de finançament econòmic per a poder abordar-los.

Especialització i segmentació

Els responsables polítics de les vuit ciutats comparteixen una opinió, que és que el desenvolupament i impuls de les destinacions de “sol i platja” necessiten un major grau d’especialització de l’oferta per aconseguir atraure més segments de preferències i motivacions i per oferir unes vacances en les quals es combini el sol i platja amb altres activitats i experiències. Per tant, remarquen que “el turisme de sol i platja” s’ha de revisar, adaptar a les noves demandes i avançar amb uns criteris de més sostenibilitat; en aquest aspecte, és bàsic treballar la segmentació de la demanda”.

Evolució del model

La necessitat d’evolucionar cap a un concepte de “destinacions experiencials” i “innovadores” es converteix en una opinió comuna de les vuit destinacions. I en aquest àmbit cobren protagonisme, com a reptes immediats, la millora de la qualitat urbana i mediambiental de les seves respectives ciutats, l’impuls d’una oferta amb alts nivells de professionalitat en totes les activitats turístiques, la configuració d’una oferta amb serveis complementaris i la lluita contra l’estacionalitat turística incrementant el valor de l’oferta en els mesos d’hivern a través de l’especialització i diferenciació de les destinacions amb uns segments de turistes com l’esportiu o el de reunions que tenen un perfil menys estacional.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha fet referència “al cas paradigmàtic de l’evolució de Salou a partir de la seva realitat natural i geogràfica”. Un fet singular que considera que: “Ens ha permès crear i desenvolupar una gran infraestructura amb un excel·lent complex turístic especialitzat a partir de l’aprofitament del mar, la platja i el sol”.

Reforma integral de les destinacions

Granados ha assegurat que: “Aquesta aliança es genera amb l’objectiu de promoure la nostra activitat i capacitat d’atracció creant un nou espai de reflexió i de debat”. I hi afegeix: “Hem de tenir capacitat de revisar, modernitzar i reconvertir de forma integral la destinació, d’acord amb les noves demandes, exigències i tendències del mercat; per, així, impulsar un creixement qualitatiu i un model redissenyat amb més valor afegit”.

L’alcalde d’Adeje, José Miguel Rodríguez, ha remarcat que “amb aquesta iniciativa volem intensificar la promoció i el desenvolupament de nous coneixements i avenços orientats a millorar el producte i la destinació turística, així com oferir uns serveis públics més eficients”. Per l’alcalde d’Adeje, “l’objectiu final ha de ser millorar les destinacions, crear riquesa o generar llocs de treball de qualitat, pensant en el benestar i servei a les persones”. I hi afegeix: “Crear aquesta aliança en el marc de l’OMT suposa aprofitar totes les sinergies que es generen del treball conjunt, estudis i programes específics que es generen a nivell mundial, i per descomptat, sumar-nos a les propostes de desenvolupament sostenible en un sector tan rellevant com és el sector turístic.

El full de ruta de l’aliança és fomentar la investigació i l’ús de les noves tecnologies que permetin el desenvolupament i la innovació i promoure la cooperació entre administracions, empreses i agents del sector.

Estratègia de rejoveniment

L’alcalde d’Arona, José Julian Mena, ha assenyalat “la importància clau que, per a l’economia canària i espanyola, suposen aquestes destinacions i que tenen una gran pressió sobre els recursos i les infraestructures, que repercuteix en els veïns i veïnes”. Per això, considera que: “Hem de reclamar més inversions per part dels Cabildos, el Govern de Canàries, de l’Estat espanyol i la Unió Europea”. L’alcalde ha destacat que Arona ja ha posat en marxa un nova estratègia turística basada en el rejoveniment de perfil dels visitants i la sostenibilitat i que: “Només en el 2017 estem invertint més de set milions d’euros en la millora de les infraestructures del municipi.

El sol i platja, model turístic d’èxit

L’alcalde de Benidorm, Antonio Pérez, ha remarcat que “el sol i platja és un model turístic d’èxit com mostra el fet que vuit municipis d’aquesta aliança sumin més de 50 milions de pernoctacions anuals”. Pérez ha subratllat que “cal cuidar el que funciona” i també que: “La nostra tasca implica no només els ajuntaments, sinó també les comunitats autònomes, l’Estat espanyol i fins i tot Europa”.

El turisme, clau de l’economia

El seu homòleg, l’alcalde de Calvià, Alfonso Rodríguez, ha fet èmfasi que “quan la indústria d’un país és capital, se l’ha de protegir i ajudar”. I hi ha afegit:  “Hem de guanyar els nostres competidors que són fora en qualitat, i la qualitat vindrà de la mà de la innovació, en tots els seus àmbits”.

Jordi Sais, regidor conseller delegat de Turisme de Lloret de Mar, ha fet referència als anys de treball conjunt que l’entitat de promoció turística, Lloret Turisme, porta realitzant conjuntament amb l’Ajuntament i el sector privat per la modernització i especialització de la destinació i hi ha afegit: “L’aliança signada avui amb aquests municipis, que també tenen una llarga i dilatada experiència turística, serà de gran ajuda per intercanviar experiències i concretar accions que permetin donar visibilitat i afrontar les mateixes problemàtiques”.

Vella aspiració

L’alcalde de Sant Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez, ha donat l’enhorabona pel “pas endavant”,  que dona resposta a “una vella reivindicació de la zona turística de Maspalomas-Costa Canaria, de fa 50 anys”.

Aportació del PIB

L’alcalde de Torremolinos, José Ortiz, ha remarcat “l’aportació al PIB que suposa la indústria turística” i també ha destacat “el rol que juguen en l’entrada de turistes i visitants europeus a Espanya i el mateix moviment de viatgers en el mercat interior”.

Poder i gran força

El director executiu de l’OMT, Carlos Vogeler, ha fet al·lusió a “l’enorme poder i força que tenen aquests municipis” i a la voluntat que “aquesta signatura sigui el principi d’una extraordinària aliança en benefici dels municipis i el conjunt de l’Estat espanyol”.

El president de la CEHAT, Joan Molas, ha ressaltat la capacitat del turisme d’unir interessos i alcaldes de diferents destins en un acte “sense contingut polític”.

Les primeres passes per la constitució d’aquesta aliança de municipis turístics de sol i platja es varen fer en el marc de la passada edició de la WTM de Londres i posteriorment a FITUR.

En el terreny de les reivindicacions, l’aliança destaca les limitacions pressupostàries a les quals el té abocat l’actual sistema de finançament dels municipis turístics, que es considera insuficient per fer front a la prestació de serveis que necessiten unes poblacions que es poden arribar a quadruplicar estacionalment.

En aquest sentit, reclamen l’obertura d’un diàleg amb les diferents administracions supralocals que pugui definir “un nou sistema específic de finançament dels municipis turístics en què s’incrementi la participació en els ingressos de l’Estat espanyol i els procedents de les respectives comunitats autònomes i de la UE, que els permeti accedir a majors recursos derivats de la mateixa activitat econòmica de cada un dels municipis.

arxivat sota: Actualitat, Turisme